Zes Vici-beurzen voor Radboud Universiteit en Radboudumc
- 22 feb., 2017
- Onderwijs & Training
- Bron: Radboud Universiteit
De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. In totaal reikte NWO dit jaar 34 Vici-beurzen uit.
Ontvangers Vici-beurs
Taalwetenschapper Onno Crasborn, oogheelkundige Anneke den Hollander, milieuwetenschapper Mark Huijbregts, Neerlandica Lotte Jensen, natuurkundige Alexey Kimel, en viroloog Ronald van Rij ontvangen ieder een Vici-onderzoeksbeurs van anderhalf miljoen euro van onderzoekorganisatie NWO. Radboud Universiteit en Radboudumc ontvangen daarmee dit jaar gezamenlijk zes Vici-beurzen, en dat zijn er meer dan ooit. Met het geld kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.
Onno Crasborn
Onno Crasborn is Universitair hoofddocent bij de afdeling Taalwetenshap. Hij geeft er leiding aan het onderzoek naar gebarentaal. Zijn eigen onderzoek gaat vooral over de vorm van gebaren: de bewegingen en standen van handen, gezicht, hoofd en bovenlichaam.
Met zijn Vici-beurs gaat Crasborn onderzoeken hoe het komt dat, hoewel elk land zijn eigen gebarentaal heeft, doven toch met opmerkelijk gemak kunnen communiceren met gebaarders uit andere landen. Crasborn wil proberen te achterhalen hoe goed het daadwerkelijk gaat en wat doven en tolken precies doen bij het communiceren over taalgrenzen heen.
Anneke den Hollander
Anneke den Hollander is hoogleraar Moleculaire oogheelkunde. Ze doet onderzoek naar moleculaire oorzaken van veelvoorkomende oogziekten, waaronder leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van ernstige slechtziendheid en blindheid onder oudere mensen.
Met haar Vici-beurs wil Den Hollander voor verschillende subgroepen van patiënten een oog-op-een-chip ontwikkelen, waarmee de functies en opbouw van het oog nagebootst kunnen worden. Met dit model kunnen nieuwe behandelingen getest worden, waardoor patiënten in de toekomst een behandeling-op-maat kunnen krijgen.
Mark Huijbregts
Mark Huijbregts is hoogleraar Integrale milieuanalyse. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling en evaluatie van milieu-indicatoren, de methodiek-ontwikkeling op het gebied van de levenscyclusanalyse en risico-analyse en de levenscyclusanalyse van hernieuwbare energiebronnen. Hij wil de beste manier verzinnen om milieubelasting te bepalen.
Met zijn Vici-beurs wil Huijbregts onderzoeken hoe groot de mondiale milieuvoetafdruk van hernieuwbare energiebronnen is. Maar, die milieuvoetafdruk is afhankelijk van een groot aantal factoren. In dit project gebruikt Mark Huijbregts informatie over plaats, tijd en soort technologie om op een systematische manier de milieuvoetafdruk van hernieuwbare energiebronnen ten opzichte van fossiele energiebronnen te bepalen voor alle plekken op aarde.
Lotte Jensen
Lotte Jensen is universitair hoofddocent historische Nederlandse letterkunde. Ze doet onderzoek naar nationale identiteitsvorming en kijkt onder andere naar de rol van oorlogs- en vredesliteratuur in de vorming van een vroegmoderne Nederlandse identiteit (ca. 1648-1815).
Met haar Vici-beurs gaat Jensen onderzoek doen naar de invloed die rampen hebben op samenlevingen. Ze hebben niet alleen een destructieve werking, maar creëren ook saamhorigheidsgevoel. Jensens project onderzoekt de wijze waarop rampen hebben bijgedragen aan lokale en nationale identiteitsvorming in Nederland tussen 1421 (de Sint-Elisabethsvloed) en 1890 (de Strenge Winter) vanuit een cultuurhistorisch perspectief.
Alexey Kimel
Alexey Kimel is natuurkundige bij het Institute for Molecules and Materials. Hij doet onderzoek naar de eigenschappen van magnetische materialen en hoe de magnetisatie in materialen is te veranderen, bijvoorbeeld met lichtpulsen. Hij ontdekte onder andere een nieuwe manier van magnetische opslag, die minder energie gebruikt.
Met zijn Vici-beurs wil Kimel onderzoek doen naar spins, de elementaire magneetjes waaruit elke magneet bestaat. Die elementaire magneetjes zijn gekoppeld via een wisselwerking. Het is een van de sterkste quantumeffecten en de allersterkste kracht in magnetisme. Kimel wil methoden ontwikkelen om de sterkte van deze kracht met licht te controleren en daarmee de snelst mogelijke en efficiëntste magnetische data opslag te realiseren.
Ronald van Rij
Ronald van Rij is universitair hoofddocent Experimentele Virologie. Hij doet onderzoek naar virussen die door muggen overgedragen worden, zoals het Dengue- en Zika-virus. Zijn onderzoeksgroep bestudeert met name het moleculaire samenspel tussen virus, menselijke gastheer en mug.
Met zijn Vici-beurs gaat Van Rij de antivirale afweer van de mug bestuderen. Zijn groep heeft onlangs nieuwe klassen van kleine, niet-coderende RNAs geïdentificeerd in de mug. In het Vici-project zal de rol van deze kleine RNAs in regulatie van genexpressie, antivirale afweer en virusoverdracht onderzocht worden.
Meer informatie over Radboud Universiteit Nijmegen:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!