'Zuivere demotie is gericht op behoud van werknemers'
- 8 jul., 2015
- Arbeidsmarkt
- Bron: MKB Nederland
Een op de vier werkgevers vraagt het personeel om in te leveren op arbeidsvoorwaarden, blijkt uit onderzoek van salarisdienstverlener ADP en adviesbureau Berenschot.
Demotie heeft volgens VNO-NCW en MKB-Nederland een te negatieve lading, omdat het te vaak wordt gekoppeld aan bezuinigen. 'Zuivere demotie is echter juist gericht op het inzetbaar houden van werknemers voor een organisatie.'
Aantrekkende economie
Verhalen over bedrijven die werknemers vragen om een loonoffer, terwijl de economie weer aantrekt, hoeven niet per se te gaan over demotie. Want hoge salarissen die opgebouwd zijn tijdens de hoogtijdagen van de economische groei kunnen vandaag de dag niet meer houdbaar zijn, stelt beleidssecretaris Alfred van Delft van VNO-NCW en MKB-Nederland. 'Simpelweg omdat de markt veranderd is. Maar dat heeft niets met demotie te maken.'
Niets te maken met bezuinigingen
'Demotie heeft niets met bezuinigen te maken, maar alles met het inzetbaarheid houden van werknemers,' stelt Van Delft vandaag nogmaals duidelijk tegenover BNR Nieuwsradio. Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland heeft demotie geen relatie met loonkosten, maar met het zoeken naar een passende functie op langere termijn. En demotie is ook niet alleen een zaak van oudere werknemers. Ook jongeren kunnen hiermee te maken krijgen, stelt Van Delft.
Demotie moet bespreekbaar zijn
'Een 35-jarige kan zich bijvoorbeeld doorontwikkelen naar leidinggevende functie, maar dat blijkt toch niet te gaan. Misschien komt die persoon alsnog beter tot zijn recht in een andere setting, met wat minder leidinggeven en meer op de inhoud. Daar hoort dan een ander salaris bij en een andere pensioenopbouw. Dat moet toch bespreekbaar zijn. Het is namelijk wel de intentie om die persoon te behouden voor de organisatie. Dat is demotie', aldus Van Delft.
Juist waardering voor demotie
'We moeten fit en productief doorwerken naar 67 jaar. En daar moeten we soms de juiste functies bij zoeken. Als iemand zijn functie niet meer aan kan, om fysieke of mentale redenen, kan een bedrijf zoeken naar een andere functie zodat die werknemer niet hoeft uit te vallen vanwege ziekte. Of dat eventueel ontslag aan de orde is', stelt Van Delft namens VNO-NCW en MKB-Nederland.
Demotie heeft volgens de werkgeversorganisaties een te negatief imago, dat het mensen op een zijspoor zet. Terwijl het juist eerder waardering verdient, omdat het de intentie heeft om mensen te behouden voor de organisatie.