Aanvang bedenktermijn beëindigingsovereenkomst: werkgeversvriendelijke uitleg?

  • Financieel & Juridisch

Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid heeft de werknemer de mogelijkheid om binnen veertien dagen na het overeenkomen van een vaststellingsovereenkomst – gericht op beëindiging van de arbeidsovereenkomst – de ontbinding daarvan in te roepen zonder opgaaf van redenen.

Aanvang bedenktermijn beëindigingsovereenkomst: werkgeversvriendelijke uitleg?

Voor werkgevers betekent deze bedenktermijn dus een onzekere periode. Immers, zolang de termijn niet is verstreken, kan de werknemer nog onder de vertrekregeling uit en is de overeenstemming dus niet definitief. Algemeen wordt aangenomen dat de bedenktermijn aanvangt nadat de partijen de vaststellingsovereenkomst hebben ondertekend. De kantonrechter Leiden heeft echter op 1 juni jl. een baanbrekende uitspraak gedaan, die wel eens voordelig uit zou kunnen pakken voor werkgevers.

Overeenstemming over essentialia

De kantonrechter Leiden heeft namelijk onlangs bepaald dat de termijn al aanvangt zodra er overeenstemming is bereikt over de concept-vaststellingsovereenkomst, waarin de kernpunten van de vertrekregeling zijn vervat (de zogenaamde essentialia).

Volgens de kantonrechter is bepalend of de werknemer de consequenties van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst voldoende heeft overwogen. In de desbetreffende zaak werden zowel de werkgever als de werknemer juridisch bijgestaan in de (uitvoerige) onderhandelingen over de voorwaarden van de vertrekregeling, waardoor de kantonrechter aannam dat de werknemer duidelijk wist waarmee hij instemde.

Hoewel de kantonrechter met deze uitspraak breekt met de heersende leer dat de bedenktermijn niet ingaat voordat partijen de beëindigingsovereenkomst hebben ondertekend, kan naar mijn mening niet te allen tijde worden gesteld dat de bedenktermijn al gaat lopen op het moment dat overeenstemming over de concept-vaststellingsovereenkomst is bereikt. Noodzakelijk is namelijk dat de afspraken kenbaar en akkoord zijn én dat de werknemer is doordrongen van de consequenties van de beëindigingsovereenkomst. Bovendien maakt deze ene zwaluw (lees: rechterlijke uitspraak) mogelijk nog geen zomer, zeker nu het een eerste (kanton)rechter is die deze voor werkgevers positieve uitspraak heeft gedaan.

Tip

Bevestig te allen tijde en zo spoedig als mogelijk schriftelijk (of per e-mailbericht) het bereiken van overeenstemming over de essentialia van de vertrekregeling, waarna de vaststellingsovereenkomst definitief wordt opgemaakt. Ondanks dat in de onderhavige zaak uitvoerig was onderhandeld over de concept-vaststellingsovereenkomst, achten wij het namelijk mogelijk dat een volgende (kanton)rechter de grens verder zal oprekken en nadere aansluiting zal zoeken bij het reguliere contractenrecht.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Het Legal Team van Rijppaert en Peeters is u graag van dienst.

Meer informatie over RIJPPAERT & PEETERS ADVOCATEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!