Algemene voorwaarden: wel of niet van toepassing?

  • Financieel & Juridisch

In een geschil met een wederpartij is het van belang om te checken of de algemene voorwaarden van toepassing zijn op de tussen partijen gesloten overeenkomst. In de algemene voorwaarden staan namelijk vaak bepalingen opgenomen over aansprakelijkheid en schadevergoeding.

Algemene voorwaarden: wel of niet van toepassing?

In het algemeen bepaalt de wet dat algemene voorwaarden alleen geldig zijn als deze vóór of tijdens het sluiten van een overeenkomst op juiste wijze van toepassing worden verklaard. Aan een wederpartij moet een redelijke mogelijkheid zijn geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. Dit kan op drie manieren:

  1. De gebruiker (dit is degene van wie de voorwaarden afkomstig zijn) stelt de wederpartij vóór of bij het sluiten van de overeenkomst de algemene voorwaarden ter hand: als algemene voorwaarden bijvoorbeeld op de achterkant van een factuur staan afgedrukt, zijn de voorwaarden niet van toepassing. Staan de voorwaarden op de achterkant van de te ondertekenen overeenkomst, dan is dat nog op tijd.
  2. Als ter hand stellen niet mogelijk is (denk aan treinkaartverkoop waarbij het ondoenlijk is om daarbij steeds algemene voorwaarden te verstrekken):
    de gebruiker kan vóór de totstandkoming van de overeenkomst aan de wederpartij bekendmaken dat de voorwaarden ter inzage liggen of dat deze zijn gedeponeerd ter griffie van een rechtbank of bij de Kamer van Koophandel.
  3. Bij een elektronische overeenkomst dient de gebruiker niet alleen de algemene voorwaarden elektronisch beschikbaar te stellen, maar dient deze ook te zorgen dat de wederpartij de algemene voorwaarden op kan slaan. Het elektronisch beschikbaar stellen gebeurt in de praktijk meestal door een link op de website te plaatsen. Of de klant dient een kruisje aan te vinken bij een tekstw aarmee akkoord wordt gegaan met de voorwaarden.

Afwijkende bepaling bij overeenkomst tot het verrichten van een dienst

Als het gaat om een overeenkomst tot het verrichten van een dienst (denk aan de advocatuur, reisbureaus, diensten in de bouw, architecten, accountants en adviseurs), gelden minder strenge bepalingen. In dat geval is verwijzing naar algemene voorwaarden op een website voldoende, ongeacht of de betreffende overeenkomst 'online' of 'offline' tot stand is gekomen. Feitelijke overhandiging is dus niet nodig. Algemene voorwaarden dienen op een van de volgende wijzen ter beschikking te worden gesteld:

  • de dienstverrichter verstrekt de voorwaarden op eigen initiatief;
  • de voorwaarden zijn voor de afnemer 'gemakkelijk toegankelijk' op de plaats waar de dienst wordt verricht of waar de overeenkomst wordt gesloten (bijvoorbeeld in een bakje op de informatiebalie);
  • de voorwaarden zijn eenvoudig elektronisch toegankelijk op een door de dienstverrichter meegedeeld adres;
  • de voorwaarden zijn opgenomen in alle door de dienstverrichter aan de afnemer verstrekte documenten waarin deze diensten in detail worden beschreven.

Advies van De Raadgevers

Om er zeker van te zijn dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn, adviseert de Raadgevers om de algemene voorwaarden altijd in fysieke vorm toe te zenden. Doe dit bovendien tijdig: vóór of uiterlijk bij het sluiten van de overeenkomst. Laat uw afnemer tekenen voor ontvangst én voor het begrijpen van de inhoud én het akkoord bevinden van de inhoud van uw voorwaarden.

Om helemaal zeker te zijn dat er op correcte wijze wordt verwezen naar uw algemene voorwaarden, passen de juridisch specialisten van De Raadgevers graag uw overeenkomst, orderformulier enzovoorts voor u aan.

Meer informatie over RAADGEVERS, DE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Tijssen-cs Tijssen CS | Accountants & Adviseurs

Meerwaarde door samenspel