Belangrijke ontwikkelingen in het huurrecht
- 8 jun., 2016
- Financieel & Juridisch
De afgelopen periode hebben zich in het huurrecht enkele belangrijke ontwikkelingen voorgedaan. Een eerste belangrijke ontwikkeling ziet op het feit dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel “Doorstroming Huurmarkt”.
Dit wetsvoorstel beoogt de flexibiliteit op de huurmarkt te bevorderen, de prijs- / kwaliteitsverhouding te verbeteren en een impuls te geven aan een betere doorstroming op de huurwoningmarkt en het bestrijden van scheefwonen. Daartoe wordt een driejaarlijkse inkomenstoets, een verruiming van de mogelijkheden tot tijdelijke verhuur, inkomensafhankelijke huurverhoging en een huursombenadering ingevoerd.
Dit laatste maakt het mogelijk om een relatief goedkope woning een grotere huurverhoging te geven dan een woning met een huur die tegen de streefhuur aanligt, aldus de Eerste Kamer. De wetgever denkt dat er zo meer aspirant-verhuurders bereid zijn om tot verhuur over te gaan.De wijzigingen in het huurrecht gaan in per 1 juli 2016.
Rechterlijke goedkeuring van afwijkend huurbeding
Een tweede belangrijke ontwikkeling ziet op de rechtelijke goedkeuring van een huurbeding. De wet geeft de huurder en de verhuurder de mogelijkheid om in rechte een nadere vaststelling van de huurprijs van een art. 290-bedrijfsruimte te vorderen, wanneer de huurprijs niet (meer) overeenstemt met die van vergelijkbare bedrijfsruimte. Van deze bepaling kan niet ten nadele van de huurder worden afgeweken. Wordt hiervan wel afgeweken, dan is het beding vernietigbaar, tenzij het afwijkende beding door de rechter wordt goedgekeurd.
In een recente uitspraak van de Hoge Raad is beslist dat een rechter een dergelijk beding ook kan goedkeuren na de ingangsdatum van de huurovereenkomst, maar ook als het beding (al dan niet door de rechter) al eerder is vernietigd. De Hoge Raad heeft hiermee de mogelijkheden om tot goedkeuring van een afwijkend beding over te gaan verbreed.
Artikel 11a van de Opiumwet
Een derde belangrijke ontwikkeling ziet op artikel 11a van de Opiumwet. Het is met de inwerkingtreding van artikel 11a van de Opiumwet (sinds 1 maart 2015) ook voor verhuurders oppassen geblazen bij een overtreding van de Opiumwet. Zo kan een verhuurder nu strafrechtelijk worden vervolgd als hij een ruimte ter beschikking stelt, terwijl hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat daarin hennepteelt plaatsvindt. De wetgever heeft dus een soort onderzoeksplicht voor de verhuurder ontwikkeld.
Mocht u naar aanleiding van deze ontwikkelingen vragen hebben, neem dan contact op met het Legal Team van Rijppaert en Peeters Advocaten.
Meer informatie over RIJPPAERT & PEETERS ADVOCATEN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!