Cybercriminaliteit in het mkb – Wat je écht moet weten over hacken!
- 26 mei, 2020
- Zakelijke dienstverlening
Het aantal dreigingen op het gebied van cybercriminaliteit in het mkb blijft stijgen. Waarom? Deze bedrijven hebben onvoldoende middelen, kennis en/of toegang tot kennis om dreigingen te onderkennen en zich te beschermen…
Het mkb is daarom een (te) makkelijk doelwit. Wat kun je daartegen doen?
Maar liefst 67% van de Nederlandse mkb’ers denkt dat hun organisatie geen interessant doelwit is voor cyberaanvallen. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos. Toch is iedere organisatie een interessant doelwit voor cybercriminelen, hoe groot of klein ook.
Er zijn talloze vormen van cybercrime. Eén van de meest voorkomende binnen het mkb is hacken. Bij hacking probeert iemand binnen te dringen in een computer van iemand anders. Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens. Ben je benieuwd wat de andere twee meest voorkomende vormen zijn van cybercriminaliteit in het mkb? Lees dan eens deze whitepaper.
Handen van een hacker
Uit onderzoek van BDO Advisory en Perfect Day blijkt dat de meeste websites van het Nederlandse mkb niet veilig zijn en erg gevoelig voor hacks. Elke dag vinden er wereldwijd 720 miljoen hack-pogingen plaats. Meer dan de helft (53%) van de organisaties met minder dan 500 medewerkers heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met een hack of digitale inbraak.
Hoe herken je een hack?
Centraal Beheer heeft praktijkvoorbeelden geformuleerd die concrete herkennings- en aanknopingspunten geeft om een hack te herkennen. Wij behandelen een viertal.
- Jouw computer doet ‘raar’ - Wanneer je een gek scherm in beeld krijgt, je mails blijven hangen of wanneer medewerkers moeite hebben met inloggen, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Belangrijk is om te zorgen dat je medewerkers dit soort signalen herkennen en dit ook direct melden. Onderneem actie en onderzoek het probleem (of laat dat doen).
- Er is afwijkend gedrag op jouw netwerk – Logt iemand bijvoorbeeld in vanaf een ongebruikelijke locatie. Of is er überhaupt meer dataverkeer dan normaal? Wanneer je jouw systemen continu laat monitoren door een expert, weet je meteen wanneer je wordt gehackt. Ga ermee aan de slag, zo kan de cybercrimineel niet dieper in jouw systemen komen.
- Hackers misbruiken jouw website – Het kan zijn dat een hacker links heeft geplaatst op jouw website, die leiden naar zijn eigen website. Of de hacker verspreidt bijvoorbeeld spam door middel van e-mails. Het laten monitoren van jouw website is hier een goede oplossing; zo kom je niet voor verrassingen te staan.
- Jouw data duikt buiten het bedrijf op – Heb je bijna een contract met een nieuwe partner getekend en zit de concurrent net onder jouw afgesproken prijs? Dan kun je te maken hebben met digitale bedrijfsspionage. Laat al je klantdata zo snel mogelijk doorzoeken op zwakke plekken.
Wist je ook dat…
…er hackers zijn die ‘voor de lol’ inbreken in computers? Dit blijkt uit onderzoek van Veiliginternetten.nl. Van de Nederlandse jeugd heeft 5% weleens gehackt.
…hackers kunnen helpen om jouw veiligheid te vergroten? Dit wordt ‘ethisch hacken’ genoemd. Deze hacker gaat op zoek naar kwetsbaarheden van soft- en hardware. Hij maakt de kwetsbaarheden niet openbaar, maar informeert bedrijven hierover.
…er ook zoiets bestaat als schoudersurfen? Criminelen hacken vertrouwelijke informatie door naar het scherm van een ander te kijken en informatie te verzamelen. Dit is een groeiend probleem; laptops worden namelijk steeds vaker in openbare ruimtes gebruikt.
Benieuwd naar wat je (nog meer) moet weten om jouw onderneming cyberweerbaar te maken? Lees dan eens onze whitepaper: Zo wordt het mkb cyberweerbaar!
Meer informatie over SIDN :
Bekijk het complete bedrijfsprofiel