Een goede consultant of belastingadviseur verdient zichzelf terug
- 9 sep., 2021
- Zakelijke dienstverlening
Fiscaliteit kent veel aspecten. Het is de kunst om volledig op de hoogte te zijn van de geldende wet- en regelgeving en daar fiscaal juridische structuren omheen te bouwen die voorkomen dat je als onderneming onnodig belasting betaalt.
Uiteraard is er vaak veel kennis in huis bij ondernemingen, organisaties en instellingen. Toch is het raadzaam om die kennis te valideren en te verbreden door regelmatig een Consultant of Belastingadviseur te consulteren. Hij of zij verdiept zich in alle denkbare kwesties en vraagstukken en baseren daar een kundig en fiscaal aantrekkelijk advies op. Maar wat doet een Consultant of Belastingadviseur nou eigenlijk precies? Wat is de meerwaarde behalve het controleren van Btw-aangiftes en jaarrekeningen? In dit artikel leggen we uit dat een financieel en fiscaal specialist zichzelf terugverdient mits je er goed gebruik van maakt.
Meer dan alleen de basis
Natuurlijk is het belangrijk dat je als ondernemer op tijd en correct aangifte doet bij de belastingdienst. Ook facturatie en loonadministratie moeten in basis in orde zijn. Maar dat is voor een groot deel routinewerk dat al is voorbereid door je eigen administratieve medewerkers. Je wil ook dat iemand voor jou de gesprekken met de belastingdienst voert en meedenkt met je onderneming. Hoe kan er zo voordelig mogelijk kapitaal vrijgemaakt worden voor nieuwe investeringen? Hoe zorgen we ervoor dat uitstaande facturen eerder betaald worden. Hoe gaan we zo voordelig mogelijk om met dividendbelasting?
Grote beslissingen aftimmeren
De dagelijkse financiële gang van zaken in goede banen leiden is een ding, grote veranderingen binnen een bedrijf soepel laten verlopen is een ander geval. Als dat niet goed geregeld wordt kan dit de continuïteit in gevaar brengen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de volgende generatie een familiebedrijf overneemt? Hoe kun je verliesgevende onderdelen weer winstgevend maken of moet je het misschien toch afstoten? Verhuizen naar een grotere locatie, hoe financieren we dat? Ook hier is het belangrijk om het financieel en fiscaal goed af te timmeren in samenspraak met een Consultant of Belastingadviseur.
Hoeveel uitbesteden?
Je bent ondernemer geworden omdat je dingen zelf wilt doen. Je wilt zoveel mogelijk zelf in de hand houden en er je eigen stempel op drukken. Maar om je bezig te kunnen houden met de zaken die er echt toe doen is het verstandig om bijvoorbeeld de boekhouding uit te besteden. Daarmee bespaar je tijd en geld, zeker als je in samenspraak met je Consultant of Belastingadviseur bijvoorbeeld de facturatie en aangifte automatiseert. De data die je daarmee genereert kun je gebruiken om prognoses te formuleren en flexibel in de markt te opereren.
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!