Een kijkje in de keuken van de concurrent

  • Financieel & Juridisch

Inbreuk op Octrooirecht

In het televisieprogramma ‘Hell’s kitchen’ (gepresenteerd door meesterkok Gordon Ramsay) strijden aspirant-koks tegen elkaar voor een plaatsje in één van Gordon’s toprestaurants. De competitie haalt werkelijk het slechtste uit de kandidaten naar boven: men troeft elkaar af met de lekkerste gerechten en beste ingrediënten, gebruikt (lees: jat) andermans recepten en probeert elkaar letterlijk de keuken uit te vechten.
 
Elke ondernemer zou maar wat graag een kijkje in de keuken van de concurrent willen nemen om zo bekend te raken met de nieuwste ontwikkelingen in dat bedrijf. Bedrijfsspionage is van alle dag, recentelijk kwam autofabrikant Renault nog in het nieuws met de ontmaskering van medewerkers, waarvan (onterecht, zo blijkt nu) vermoed werd dat zij gevoelige technologie hadden gelekt naar China.
 
Hoewel bedrijfsspionage ‘not done’ is, lijkt het recentelijk door de rechter in de octrooirechtzaak tussen Samsung en Apple te worden gesanctioneerd. Beide bedrijven liggen met elkaar overhoop wegens vermeende wederzijdse octrooiinbreuk op tablet-technologieën die in de Galaxy (S en Tab) resp. de Iphone 5/Ipad 3 zijn verwerkt. Echter, omdat de Iphone 5 en de Ipad 3 nog niet verkrijgbaar zijn (introductie is gepland in najaar 2011), tast Samsung in het duister en krijgt zij haar bewijslast tegen Apple niet rond. Het is dan ook onduidelijk of Apple met haar nieuwe gadgets inbreuk maakt op Samsung octrooien. Daarom heeft Samsung bij de rechter een verzoek ingediend om in de Apple keuken een kijkje te mogen nemen en de nieuwe Iphone/Ipad nog voor de marktintroductie te mogen onderzoeken. Of de rechter dit verzoek toestaat, is nog maar de vraag.
 
In Nederland is het wel mogelijk om – bij vermeende inbreuk op uw octrooirecht – bewijzen hiervoor bij de vermeende inbreukmaker te verzamelen. In het geval dat inbreuk dreigt op uw octrooirechten kan de rechter - op uw verzoek - bepaalde acties toestaan, die het bewijs voor deze vermeende octrooiinbreuk moeten beschermen. In de wet staat vermeld welke acties ondernomen kunnen worden: zo kan beslag worden gelegd (op producten/ handleidingen/tekeningen, etc.), monsters worden genomen (die dan later kunnen worden onderzocht) en kan ter plekke een gedetailleerde beschrijving (van de machine e.d.) worden opgesteld.
 
U hoeft – als octrooihouder - bij de rechter enkel ‘voldoende aannemelijk’ te maken dat er sprake is van (dreigende) inbreuk. De tegenpartij wordt in beginsel niet gehoord noch geïnformeerd omtrent het naderende bewijsbeslag. Dat gebeurt pas op het moment dat de deurwaarder op de stoep staat. Verwacht echter niet, dat u letterlijk in de keuken van de concurrent mag kijken: u mag als octrooihouder namelijk niet aanwezig zijn bij het bewijsbeslag. Zo wordt vermeden, dat andere bedrijfsgevoelige informatie, die geen relatie heeft tot het bewijsbeslag, bij u bekend raakt. Een letterlijke explosieve confrontatie tussen u en uw concurrent wordt zo voorkomen, in tegenstelling tot de keuken van Gordon Ramsay.

Lees meer over inbreuk op octrooirecht.

Meer informatie over AOMB (ALGEMEEN OCTROOI- EN MERKENBUREAU B.V.):

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Tijssen-cs Tijssen CS | Accountants & Adviseurs

Meerwaarde door samenspel