Een nieuw bedrijfsgebouw? Zo pak je brandpreventie aan!
- 15 jun., 2021
- Zakelijke dienstverlening
Als je een nieuw bedrijfsgebouw in werking neemt, of dat nu een kantoor is of een fabriekshal, dan is het belangrijk dat je denkt aan brandpreventie. Je weet maar nooit: er kan zo een kortsluiting in een laptop of machine zijn!
In dit artikel bespreken we verschillende stappen die je kunt zetten om de brandpreventie goed op te pakken.
Elk bedrijf moet voldoen aan de regelgeving
Elk pand in Nederland moet voldoen aan de brandpreventie regels die te vinden zijn in het Bouwbesluit van 2012. Zo heeft een hotel waar mensen overnachten andere regels dan een kantoor, of een fabrieksgebouw. In het Bouwbesluit lees je onder meer de verplichte regelgeving rondom het aanduiden van vluchtroutes en het gebruiken van brandinstallaties, zoals rookmelders, alarmen, sprinklers en andere blusmiddelen. Hoe groter het gebouw of hoe meer mensen er werken, hoe meer brandpreventie-middelen aanwezig moeten zijn.
Als je zelf eigenaar van het pand bent, kan het handig zijn om hiervoor in gesprek te gaan met een partij die gespecialiseerd is in brandveiligheid. Huur je het pand van een eigenaar en merk je dat er bijvoorbeeld geen brandalarmen hangen? Ga dan in gesprek met de eigenaar.
Weet wat er moet gebeuren bij problemen
Om je bedrijfsgebouw veilig te houden, is het belangrijk dat je werknemers op de hoogte zijn van de brandpreventiemaatregelen. Het kan dus een aanrader zijn om elke paar maanden kort de maatregelen te bespreken. Toon iedereen waar de vluchtroutes zijn en waar ze de brandblusapparaten kunnen vinden. Leg uiteraard ook uit hoe ze deze apparaten kunnen gebruiken en spreek af wie telt of iedereen veilig buiten is.
Merk je een storing aan de rookmelders, alarmen of sprinklerinstallaties? Dan is het verplicht van de gemeente, de brandweer en je verzekeraar om meteen een brandwacht te bellen. Een of meerdere brandwachten houden dan alles in de gaten, zolang de systemen verstoord zijn of gerepareerd worden. Kies bijvoorbeeld voor rijksgediplomeerde brandwachten, dit zijn brandwachten die opgeleid zijn door de brandweer. Ze kunnen onder meer brandjes blussen en ruimtes checken op brandveiligheid. Mocht er brand of rookontwikkeling zijn, dan weten ze welke stappen er genomen moeten worden.
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!