Investeren en financieren van onroerend goed
- 4 jan., 2021
- Zakelijke dienstverlening
Zakelijke financieringen zoals een zakelijke hypotheek zijn anders dan in een privé situatie. Het kan gaan om de financiering van een pand dat voor een bedrijf gebruikt wordt (kantoor) of om een financiering voor een pand dat geheel of gedeeltelijk verhuurd gaat worden.
Wat zijn de opties en wat kenmerkt deze opties?
Buy-to-let
Een buy-to-let financiering, ook wel een verhuurhypotheek of investeringshypotheek genoemd, is een financiering speciaal voor onroerend goed dat gekocht wordt als investering, zonder eigen gebruik als einddoel. Dit kan dus gaan om een pand dat geheel of in delen verhuurd gaat worden. Een particuliere hypotheek is in dit geval geen optie. Deze manier van financieren is geschikt voor zowel ervaren vastgoedbeleggers als voor nieuwe verhuurders.
Een verhuurhypotheek is onder andere geschikt voor privé beleggers (Box 3), vastgoedprofessionals, vastgoedbeleggers en ondernemers. Over het algemeen wordt de financiering geregeld via reguliere geldverstrekkers en wordt gezocht naar de beste rente. Een andere optie, indien reguliere financiers een object niet willen of kunnen financieren, is het gebruik maken van een investeerdersnetwerk.
Zolang het om zakelijk vastgoed gaat kun je met een verhuurhypotheek bijna alle objecten financieren. Onder andere: bedrijfspanden, beleggingspanden, horeca-objecten, kantoorpanden, winkelpanden maar ook woning voor verhuur.
Business real estate loan
Een business real estate loan, ook wel bedrijfshypotheek of zakelijke hypotheek genoemd, wordt de financiering gebruikt om zakelijk vastgoed voor eigen gebruik te financieren. Hierbij is het niet de bedoeling om een privé-aankoop van vastgoed te doen of een object te kopen voor de verhuur aan derden. Een bedrijfshypotheek is daardoor geschikt om je eigen winkel, kantoorpand of bedrijfsruimte te kopen.
Een bedrijfshypotheek kan een goede optie zijn als je een bedrijfspand huurt van een vastgoedbelegger. Op deze manier is het mogelijk een eigen pand te kopen, waardoor het bedrijfspand geen kostenpost meer is, maar een belegging. Deze vorm van financieren wordt gekozen voor o.a. bedrijfspanden, horeca-objecten, kantoorpanden en winkelpanden. Dit alles wel onder de voorwaarde dat het voor eigen gebruik is.
Voorwaarden
Bij beide geldt dat een minimale eigen inbreng een vereiste is. Bij Benkey, het alternatief voor banken en reguliere financiering is er een minimale eigen inbreng van 20%. Daarnaast is het mogelijk om zo vaak en wanneer je wil extra af te lossen zonder dat daarvoor kosten in rekening gebracht worden. Wel moet je rekening houden met een looptijd van minimaal 6 maanden.
De looptijd van de financieringen varieert maar gemiddeld kiezen kredietnemers een looptijd van 5 tot 20 jaar. Ook de hoogte van de financiering is verschillend en ligt aan de situatie. Leningen via Benkey lopen uiteen van 250 duizend tot 10 miljoen euro.
Binnen Benkley zijn ook een buy-to-sell financiering (om vastgoed te kopen met de intentie het door te verkopen), een bridge loan (korte termijnfinanciering of overbruggingskrediet met een gemiddelde looptijd van zes maanden tot drie jaar) of een development loan (projectfinanciering die wordt gebruikt voor het realiseren van een projectontwikkeling) mogelijk.
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!