Liquiditeitsbegroting van levensbelang voor uw bedrijf

  • Financieel & Juridisch

Cash is King! Hoe "royaal" is uw bankrekening morgen nog?

Grip hebben en houden op de financiële situatie binnen uw bedrijf is van levensbelang. Nu meer dan ooit, want het zijn voor veel bedrijven magere jaren waarin al het vet van de botten is verdwenen.

Niet liquide zijn leidt vaak direct tot een faillissement en het overkomt zelfs bedrijven die voldoende winst maken of die een snel groeiende omzet hebben.
Hoe staat uw bedrijf ervoor? Gaat het lukken om uw personeel in mei het vakantiegeld uit te betalen? Komt u de stille zomermaanden zonder financiële problemen door? Lukt het om die geplande investering ook daadwerkelijke te realiseren of moet u daarvoor toch bij de bank aankloppen? Kunt u akkoord gaan met een langere betaaltermijn voor die goede klant of komt u dan zelf in de problemen? Een liquiditeitsbegroting geeft u antwoord op al dit soort vragen.

Een liquiditeitsbegroting als stuurmiddel
Een liquiditeitsbegroting (of cashflowbegroting) is een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven. Een liquiditeitsbegroting laat per maand zien hoeveel geld er in uw bedrijf binnenkomt, hoeveel geld eruit gaat en wat dat betekent voor het saldo op de rekening courant. Een liquiditeitsprognose wordt doorgaans gemaakt voor het lopende boekjaar en het jaar daarna. Langer kan, maar dan worden de begrotingen steeds minder betrouwbaar. Een liquiditeitsbegroting is geen overzicht van opbrengsten en kosten. Daarvoor is de exploitatiebegroting. Een liquiditeitsbegroting is wel onderdeel van het financieel plan van uw bedrijf en de exploitatiebegroting is daarvan de basis.

Laat u niet verrassen
De belangrijkste reden om voor uw bedrijf een liquiditeitsbegroting te maken, is het uitsluiten van verrassingen. Maar het belang is groter. Door het maken van een liquiditeitsprognose krijgt u grip op uw financiële situatie en kunt u deze sturen. Dé manier om efficiënt en effectief met uw geld om te gaan.

Vier voordelen van het maken van een liquiditeitsprognose
1. Weten hoe uw bedrijf er financieel voor staat
Wie goed zicht heeft op de financiën, kan tijdig maatregelen nemen om problemen te voorkomen. Als u een liquiditeitsprognose opstelt, moet u nadenken over betalingen die u (de komende maanden) moet doen, inclusief eventuele onvoorziene uitgaven, en de inkomsten. U krijgt inzicht in de mate waarin u in staat bent aan uw verplichtingen te voldoen en kunt daar gericht op gaan sturen. Kunt u bij knelpunten ruimte maken door te schuiven met inkomsten of uitgaven? Of is verhoging van het rekeningcourantkrediet noodzakelijk? Als dat laatste nodig is, klopt u met een liquiditeitsprognose in elk geval goed beslagen bij de bank aan.

2. Inzicht in investeringsmogelijkheden en kredietbehoefte
De meeste ondernemers hebben plannen om te investeren. Een nieuwe lening voor de aanschaf van een machine ligt voor de hand, maar zo’n nieuwe machine brengt vaak ook een extra investering in voorraden met zich mee, een stijgende omzet plus een hoger debiteurensaldo en extra kosten voor personeel. Ondernemers die daar onvoldoende rekening mee houden, kunnen in problemen komen. Een liquiditeitsprognose geeft gedetailleerd inzicht in de financiële gevolgen van uw investering. Zo kunt u berekenen wat het beste moment is om te investeren en of u extra krediet nodig hebt al dan niet op de rekening courant. Of dat u misschien toch beter die investering nog enige tijd kunt uitstellen.

3. Inzicht in pieken en dalen in kredietbehoefte
Veel bedrijven kennen pieken en dalen in de inkomsten en uitgaven. Zeker voor seizoenbedrijven is liquiditeitsplanning een noodzaak. Deze bedrijven kennen vaak een langere periode waarin vooral kosten worden gemaakt, gevolgd door een periode van hoge inkomsten. Pieken en dalen worden ook veroorzaakt door bijvoorbeeld de uitbetaling van vakantiegeld in mei en de eindejaarsuitkering in december. Ook zijn er bedrijven die in de zomermaanden juist enkele weken stilliggen, zodat er geen inkomsten zijn. Met een liquiditeitsprognose kunt u tijdig de gevolgen hiervan voor de liquiditeitspositie berekenen en de nodige maatregelen treffen.

4. Efficiënt en effectief met uw geld omgaan
Een bedrijf moet winst maken. Slim omgaan met de beschikbare financiële middelen draagt in grote mate bij aan de winstgevendheid. Hoe groter de ‘omloopsnelheid van het totale balansvermogen’ – lees: hoe vaker het beschikbare vermogen in uw bedrijf wordt ‘rondgepompt’ – hoe efficiënter u met het vermogen omgaat en hoe hoger in de regel het rendement. Een liquiditeitsprognose helpt u deze kringloop fijn af te stemmen, waardoor u met minder vermogen in uw bedrijf toe kunt. Of waardoor u een investering kunt doen zonder aanvullende financiering. Met een liquiditeitsprognose kunt u ook goed inschatten of u gedurende enige tijd wat ruimer bij kas zit. In dat geval kunt u leveranciers sneller betalen en wellicht profiteren van betalingskorting. Het geld tijdelijk tegen een hogere rente wegzetten is natuurlijk ook mogelijk.

Wilt u meer weten over het werken met een begroting? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij Flynth of bel de vestiging bij u in de buurt.

Meer informatie over FLYNTH 'S-HERTOGENBOSCH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Tijssen-cs Tijssen CS | Accountants & Adviseurs

Meerwaarde door samenspel