Modernisering Ziektewet op komst
- 30 jul., 2013
- Financieel & Juridisch
Vanaf 2014 gaat de nieuwe wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) van start. Met name voor werkgevers zijn de gevolgen hiervan merkbaar.
Werkgevers worden verantwoordelijk gemaakt voor de instroom van hun (ex)werknemers in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Die verantwoordelijkheid houdt in dat zij een premie gaan betalen die gerelateerd is aan de instroom van medewerkers met een tijdelijk contract die ziek uit dienst gaan.
Over welke tijdelijke medewerkers gaat het?
Het gaat in het bijzonder om werknemers:
- van wie de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens ziekte, zoals met mensen met een contract voor bepaalde tijd;
- zieke oproepkrachten, en;
- werklozen zonder WW-uitkering als zij (opnieuw) ziek zijn geworden binnen vier weken na beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Hoe wordt de premie vastgesteld?
Kleine werkgevers betalen in 2013 uitsluitend een sectoraal bepaalde premie. De toekenning van een Ziektewet en/of WGA-uitkering aan (ex)werknemers heeft geen directe gevolgen voor de hoogte van de premie. Middelgrote en grote werkgevers betalen een gedifferentieerde premie die (mede) afhankelijk is van het beroep op Ziektewet en/of WGA-uitkering door hun (ex)werknemers.
Eigen risicodrager of verzekeren bij UWV?
De BeZaVa wijzigt in 2014 de werkgeverspremies en stelt drie afzonderlijk gedifferentieerde premies vast voor de werkgever, waarvan er twee nieuw zijn. namelijk:
- een premie Ziektewet welke afhankelijk is van de aan de werkgever toegerekende instroom vangnetters in de Ziektewet;
- een premie Regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) ‘flex’ welke afhankelijk is van de aan de werkgever toegerekende instroom vangnetters vanuit de Ziektewet in de WGA, en;
- een premie WGA ‘vast’: dit is de premie zoals de werkgever die nu betaalt.
De WGA-uitkeringen van (ex)werknemers worden maximaal voor 10 jaar aan de werkgever toegerekend. Vanaf 2016 worden beide WGA premies samengevoegd.
Voor WGA ‘flex’ premies geldt dat deze alleen via het UWV is te verzekeren. Vanaf 2016 kan de werkgever ervoor kiezen om de gehele WGA voor eigen risico te nemen. Dit leidt tot lagere kosten in de premielasten, maar zorgt ook voor kosten voor herverzekeren, extra kosten voor verplichte inschakeling UWV en kosten voor re-integratie. Voor het eigenrisicodragerschap van de WGA is wel een garantstelling vereist.
Het staat de werkgever vrij om te het eigen risico te dragen ten aanzien van de Ziektewet. Hiervoor is geen garantstelling verplicht en de werkgever zal dus niet de premie Ziektewet hoeven te betalen.
Hoe kan ik me als werkgever voorbereiden?
Het komt voor dat de werkgever niet (meer) weet of zijn werknemers die in 2010 ziek uit dienst gingen inmiddels een WGA-uitkering ontvangen en of werknemers die in 2012 ziek uit dienst gingen nog steeds een Ziektewetuitkering genieten. Om deze reden stuurt het UWV medio 2013 een brief aan de werkgevers waarin wordt vermeld welke vangnetters in 2012 voor het eerst een WGA-uitkering of Ziektewetuitkering hebben ontvangen. Deze brief is de basis voor de Belastingdienst voor de vaststelling van de premie. Wij raden u aan om de gegevens goed te controleren en ten allen tijde een beschikking over een concrete werknemer aan te vragen.
Tips & trucs voor werkgevers:
- Let op dat u altijd de WIA-beschikking na aanschrijving opvraagt;
- Beoordeel de aanvraag en vraag deskundig advies;
- Maak zekerheidshalve bezwaar tegen de aanvraag
- Neem in toekomstige arbeidsovereenkomsten een zogenaamd re-integratiebeding op. Met dit beding kunt u informatie van de werknemer na uitdiensttreding gemakkelijker opvragen.
- Help medewerkers die uit dienst gaan met de WW aanvraag
- Pas uw verzuim en re-integratie beleid zo nodig aan en neem voorgaande stap op in uw uitdiensttredingsprocedure
De Raadgevers begeleidt ondernemers in het maken van bezwaar tegen de WIA-beschikkingen.
Daarnaast kan de Raadgevers voor uw bedrijf een passend re-integratiebeding opstellen of adviseren over de aanpassing van uw verzuimbeleid.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Shyreen Panday of Suzanne Kuiper via het algemene nummer van de Raadgevers op 088–1331133 of via spanday@deraadgevers.nl of skuiper@deraadgevers.nl
Meer informatie over RAADGEVERS, DE:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel