Ontbindende voorwaarde in arbeidsovereenkomst: een gegarandeerd einde?
- 1 sep., 2016
- Financieel & Juridisch
Een arbeidsovereenkomst kan alleen maar op basis van de door de wetgever bepaalde wijzen eindigen. In de rechtspraak is evenwel aangenomen dat de arbeidsovereenkomst ook kan eindigen door een ontbindende voorwaarde. Wat moet u hierover weten?
Foto: Auteur Bas Loontjes van Rijppaert & Peeters Advocaten
Beëindiging van de overeenkomst kan geschieden door de opzegging door één van de partijen (en de werkgever moet toestemming hebben), de ontbinding door de kantonrechter, een afspraak tussen partijen, het verstrijken van de periode van een tijdelijke arbeidsovereenkomst of het overlijden van de werknemer.
Ontbindende voorwaarde
In de rechtspraak is evenwel aangenomen dat de arbeidsovereenkomst ook kan eindigen door een ontbindende voorwaarde. Een geslaagd beroep op een dergelijke voorwaarde doet de arbeidsovereenkomst dan eindigen. In een vonnis in kort geding van 9 augustus 2016 oordeelde de kantonrechter in Tilburg over een zaak waarin de werkgever een beroep deed op een dergelijke ontbindende voorwaarde. De werkneemster was het niet eens met de gestelde beëindiging van de arbeidsovereenkomst en vorderde in kort geding tewerkstelling en loonbetaling.
Arbeidsovereenkomst geëindigd
De werkneemster was op 11 april 2016 gestart met werken en de werkgever stuurde haar op 20 april 2016 de schriftelijke arbeidsovereenkomst toe, inclusief een ontbindende voorwaarde. Deze voorwaarde hield in dat de werkneemster binnen zes weken na aanvang van de arbeidsovereenkomst een Verklaring Omtrent Gedrag moest overleggen, anders zou de arbeidsovereenkomst direct na afloop van die zes weken alsnog eindigen. De werknemer meldde zich eind april 2016 ziek, had daarna diverse contactmomenten met de werkgever en werd tot 24 mei 2016 niet aangesproken op het niet overleggen van de verklaring. Op 24 mei 2016 liet de werkgever de werknemer weten dat de arbeidsovereenkomst door de ontbindende voorwaarde was geëindigd.
Vordering toegewezen
De kantonrechter overweegt onder meer dat de werkgever in dit geval invloed had op de vervulling van de voorwaarde. Dit omdat de werknemer ook al zonder de verklaring mocht beginnen met de werkzaamheden en de werkgever (ondanks de diverse contacten na de ziekmelding) nadien geen waarschuwing meer had gegeven over de gevolgen van het niet overleggen van de Verklaring Omtrent Gedrag. De kantonrechter oordeelt dat de werkgever de werknemer nog in de gelegenheid had moeten stellen om de verklaring alsnog te overleggen. Nu dat niet is gebeurd, acht de werkgever het beroep op de ontbindende voorwaarde in strijd met het goed werkgeverschap. De loonvordering in kort geding werd toegewezen.
Ontbindende voorwaarde een waardevolle toevoeging
Hoe dan ook, het opnemen van een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst kan een waardevolle toevoeging zijn. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan de ontbindende voorwaarde met als strekking dat de medewerker binnen een bepaalde termijn een taalcursus succesvol moet afronden.
Tips voor uw arbeidsovereenkomsten
- Als u in de arbeidsovereenkomst een ontbindende voorwaarde wilt opnemen, zorg er dan voor dat die voldoende objectief bepaalbaar is en dat de werkgever zelf geen invloed op de vervulling van de voorwaarde heeft;
- Verder is het van belang dat voldoende vaststaat dat partijen de betreffende afspraak ook daadwerkelijk hebben gemaakt en dat deze afspraak essentieel was voor de bereidheid om de arbeidsovereenkomst aan te gaan. Leg dus vast wat u afspreekt. Als een afspraak niet in de arbeidsovereenkomst staat, zorg er dan voor dat de afspraak op een andere manier bewezen kan worden, bijvoorbeeld door middel van een e-mailbericht;
- Pas de handelwijze aan op hetgeen in de overeenkomst is afgesproken.
Advies over ontbindende voorwaarden?
Heeft u als werkgever twijfel over een bepaald beding uit de arbeidsovereenkomst, aarzelt u over het opnemen van een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst of heeft u een andere vraag? Schroom dan niet contact op te nemen met het Legal Team van Rijppaert & Peeters Advocaten.
Auteur Bas Loontjens werkt sinds 2006 voor Rijppaert & Peeters Advocaten. Hij is gespecialiseerd in het arbeidsrecht en het sociaal zekerheidsrecht. |
Meer informatie over RIJPPAERT & PEETERS ADVOCATEN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!