Opzegging van de huurovereenkomst van 290-bedrijfsruimte
- 25 nov., 2016
- Financieel & Juridisch
Huurders van winkelruimte of van een ruimte die is bestemd voor horeca of voor uitoefening van een ambacht (290-bedrijfsruimte), worden over het algemeen goed beschermd. Huurovereenkomsten die op dergelijke ruimten betrekking hebben kunnen namelijk niet zomaar worden opgezegd.
Zo dien je als verhuurder van deze zogeheten ‘290-bedrijfsruimte’ de huurovereenkomst op een door de wet voorgeschreven wijze op te zeggen en is het goed mogelijk dat je, indien de huurder niet in de beëindiging toestemt, een procedure tot beëindiging van de huurovereenkomst dient op te starten. In deze procedure kan de rechter ook nog eens een forse tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten aan de huurder toekennen.
Verhuurders staan hier niet altijd bij stil en komen hier (helaas) pas achter nadat zij de huurovereenkomst met de betreffende huurder hebben opgezegd.
Uiteraard kan Rijppaert & Peeters behulpzaam zijn bij een opzegging van de huurovereenkomst en het goed laten verlopen van het verdere traject. Ook kan de organisatie adviseren indien je op de beslissing om de huurovereenkomst op te zeggen zou willen terugkomen. De vraag is of dat mogelijk is.
Uitspraak opzegging huurovereenkomst
In de wet is hierop namelijk geen duidelijk antwoord te vinden. Wel is recent over dit onderwerp een opmerkelijke uitspraak verschenen van het gerechtshof Amsterdam.
Die bepaalde dat in een specifieke situatie de intrekking van een huuropzegging nog vóór het starten van een gerechtelijke procedure mogelijk was, zolang de huurder maar niet had toegestemd in de opzegging van de huurovereenkomst. Belangrijke kanttekening hierbij is echter wel dat altijd gekeken moet worden naar de omstandigheden van het geval en het denkbaar is dat in sommige situaties misbruik kan worden gemaakt van de intrekkingsbevoegdheid. Bijvoorbeeld in de situatie dat een verhuurder de huurovereenkomst opzegt kort voor of op de laatst mogelijke datum waarop dat mogelijk is en die opzegging kort na die datum weer intrekt, om zo te verhinderen dat de huurder zijnerzijds van de opzegmogelijkheid gebruik maakt. In dergelijke gevallen is het niet mogelijk om de opzegging van de huurovereenkomst in te trekken.
Eén zwaluw maakt nog geen zomer en dus is het afwachten op de verdere ontwikkelingen in de rechtspraak op dit punt.
- Voor de verhuurder: belangrijk om te onthouden is in ieder geval dat je als verhuurder van 290-bedrijfsruimte vóórdat je tot opzegging van de huurovereenkomst overgaat goed weet wat de te nemen stappen en de (on)mogelijkheden hierin zijn. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je, indien je al tot opzegging bent overgegaan, een procedure tot beëindiging kunt en in sommige gevallen moet opstarten. Volgens een recente uitspraak kun je de opzegging intrekken zolang de huurder niet heeft toegestemd met de opzegging, maar de vraag is of deze redenering in de toekomst zal houden. Laat het hier dus niet op aankomen.
- Voor de huurder: voor een huurder van 290-bedrijfsruimte is het belangrijk om te onthouden dat een verhuurder niet zomaar een huurovereenkomst kan opzeggen. Indien de huurovereenkomst is opgezegd heb je vervolgens de mogelijkheid om hierin wel of niet toe te stemmen. Stem je hier niet in toe dan is het mogelijk dat jouw verhuurder een gerechtelijke procedure opstart.
Legal team Rijppaert & Peeters
Vragen? Neem gerust contact op met het Legal Team & Rijppaert en Peeters.
Meer informatie over RIJPPAERT & PEETERS ADVOCATEN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!