Slim energie inkopen in 7 stappen
- 6 okt., 2016
- Zakelijke dienstverlening
Besparen op uw energiekosten, hoe pakt u het aan? Volgens adviesorganisatie Flynth kan het lonen om uw energiecontract eens kritisch onder de loep te nemen. Het einde van het jaar – als veel contracten aflopen – is hiervoor vaak een goed moment.
- Klein- of grootzakelijke aansluiting
Kunt u besparen op de inkoop? De eerste stap is om helder inzicht te krijgen in uw energieverbruik. Hierbij is van belang of er sprake is van een klein- of grootzakelijke aansluiting. Dit bepaalt hoe er ingekocht kan worden en op welke bijkomende kosten u moet rekenen. Plus: hoe groter uw energieverbruik, des te belangrijker het is om meer aanbieders te vergelijken. Een grootzakelijke aansluiting is: een elektriciteitsaansluiting van meer dan 3x80 ampère en/of een gasaansluiting groter dan 40 m3/uur (G40).
- Vergelijk offertes
Het kan lonen om meerdere offertes te vergelijken, zeker als uw energieverbruik per jaar hoger is dan 100.000 kWh of 50.000 m3. Let op: energietarieven veranderen regelmatig. Vergelijk daarom alléén tarieven die op dat moment gelden.
Let ook op het vastrecht en eventuele bijkomende vaste kosten. Vastrecht zijn administratieve kosten die verschillen bij elke energieleverancier. Ook een tussenpersoon of (energie)collectief kan extra kosten in rekening brengen.
- Sluit u aan bij een collectief
Collectieven kunnen scherpe prijzen en aanvullende voorwaarden bedingen, omdat zij voor meerdere bedrijven energie inkopen.
- Zet niet zomaar uw handtekening
Bedrijven hebben geen bedenktijd. Houd hier rekening mee. Vraag eerst een offerte aan en teken deze pas wanneer de inhoud u bevalt. Ook telefonisch kunt u een overeenkomst aangaan. Wilt u geen risico lopen om meteen aan een contract vast te zitten? Vraag dan expliciet om toezending van informatie en bedenktijd.
- Pas op voor boetes
U kunt niet zomaar overstappen als u al een contract heeft met een vaste einddatum. Bekijk of u nog ergens aan vastzit vóór u overstapt.
- Let op de opzegtermijn
Wees alert op de opzegtermijn van uw energiecontract. Deze kan soms wel zes maanden bedragen. En als u het contract niet tijdig opzegt, heeft u over het algemeen minder onderhandelingsruimte. Tip: zeg uw contract direct op, zodra u deze heeft afgesloten.
- Vrijstelling van uw WKK
Staat er in uw bedrijf een WKK (warmtekrachtkoppeling)? Deze is vrijgesteld van energiebelasting en opslag duurzame energie als de installatie een elektrisch vermogen heeft van minstens 60kW en een elektrisch rendement van minstens 30 procent. Ook is dit rechtstreeks met de energieleverancier te regelen. Een ambtshalve teruggaaf was tot nu toe mogelijk.
Tip voor tuinders: tuindersverklaring
Is er op uw bedrijf sprake van verwarming ter bevordering van het groeiproces van tuinbouwproducten? Dan kunt u gebruikmaken van de tuindersverklaring. Na het inleveren van deze verklaring brengt het energiebedrijf verlaagde tarieven in rekening voor omzetbelasting, energiebelasting en opslag duurzame energie. Er vindt geen verrekening plaats met terugwerkende kracht.
In 2016 is het verschil in energiebelasting en opslag duurzame energie ruim 22 cent per m3 gas voor de eerste 170.000 m3. Daarna wordt het verschil 5 cent per m3 gas. Als u gebruikmaakt van de tuindersverklaring, geldt slechts 6 procent omzetbelasting. Hierdoor wordt de verklaring ook wel (ten onrechte) de btw-verklaring genoemd.
De tuindersverklaring is doorlopend geldig. Een nieuwe verklaring is weer nodig bij het wisselen van energieleverancier, bij een wijziging van EAN-code of tenaamstelling. Let er dus op dat u de verklaring opnieuw inlevert als u overstapt naar een andere energieleverancier of tussenpersoon.
Meer informatie
Heeft u vragen of zoekt u praktische ondersteuning? Neem contact op met uw adviseur of met Monique van der Meij van het Energieteam van Flynth of telefoonnummer 088 236 94 59.
Meer informatie over FLYNTH 'S-HERTOGENBOSCH:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel