Tien tips om studenten waardevol in te zetten in je onderneming

  • Arbeidsmarkt

Het is zover. Je hebt een student aangenomen als werknemer of stagiair. En dan? Wat kun je eigenlijk verwachten van die ‘frisse blik’?

Tien tips om studenten waardevol in te zetten in je onderneming

Waar kun je die student op inzetten? Heeft hij ook begeleiding nodig? Tien tips om het talent van je student optimaal te benutten. 

1. Vraag naar de wensen van de student
Overleg vooraf met de student wat precies de bedoeling is gedurende de tijd dat hij in jouw bedrijf rondloopt. Mogelijke antwoorden: leren, praktijkervaring opdoen of onderzoek doen. Geef de student de ruimte hiervoor en houd rekening met zijn wensen.

2. Let op de kritische blik
Een student heeft tijdens zijn studie aangeleerd kritisch te kijken en vaak de ‘waarom gaat dit zo?’ vraag te stellen. Ook al komt een student net kijken, besteed aandacht aan zijn vragen en adviezen. Deze kunnen vaak goede inzichten en nieuwe ideeën opleveren!

3. Wees flexibel
Een student wil vaak flexibele werktijden. Geef hem hier de ruimte voor en profiteer tegelijkertijd van de mogelijkheid om de student in te zetten op momenten dat er hard iemand nodig is, maar er je geen mensen beschikbaar hebt (wegens vakantieperiodes of verplichtingen thuis).

4. Geef de student een kijkje in de keuken

Een student vindt niets leuker dan te ontdekken hoe alles werkt binnen een bedrijf. Zet hem niet meteen achter een bureau, maar laat hem meelopen en toon hem meerdere afdelingen en takken van het bedrijf. Zo leert de student je bedrijf goed kennen en weet hij meteen meer over de opbouw van een bedrijf.

5. Zet de student in op passende thema’s
Studenten vinden het leuk om met actuele thema’s aan de slag te gaan, zoals het nieuwe werken, social media en duurzaamheid. Vaak beschikken ze hierbij over de laatste kennis.

6. Geef de student verantwoordelijkheid

Kopiëren en koffie zetten zijn geen motiverende taken. Geef de student concrete taken met bijbehorende doelen. Laat hem voelen wat zijn toevoeging is in je bedrijf door hem iets te laten doen wat ‘ertoe doet’.

7. Laat de student zelfstandig werken
Voor een student is niets zo vervelend als aan het handje worden meegenomen. In de beginfase moet duidelijk zijn hoe alles werkt en wat hij moet doen, maar daarna houdt de student van vrijheid. Door deze vrijheid kan de student ook met creatieve ideeën en oplossingen komen.

Lees verder...