Transitievergoeding bij ontslaan medewerker

  • Financieel & Juridisch

Wat als u een werknemer wilt ontslaan? Hoe werkt het en wat voor geldbedrag bent u iemand verschuldigd? Per 1 juli 2015 is de nieuwe Wet Werk en Zekerheid in werking getreden en zijn er zaken veranderd. Wat betekent dat voor werkgevers?

Transitievergoeding bij ontslaan medewerker

Transitievergoeding

Bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid wendt u zich per 1 juli jl. exclusief tot UWV. Bij een onvrijwillig ontslag vanwege andere redenen, bijvoorbeeld wegens disfunctioneren dan wel een verstoorde arbeidsrelatie, meldt u zich vanaf 1 juli jl. exclusief bij de kantonrechter. Voorheen was de rechter bevoegd een vergoeding aan de werknemer toe te kennen met behulp van de zogenaamde Kantonrechtersformule. Nu is de aan de werknemer toekomende vergoeding neergelegd in de wet, in de vorm van de –gestandaardiseerde- transitievergoeding. Voordeel is dat vooraf duidelijk is om wat voor geldbedrag het gaat. Wilt u de door u in een bepaalde situatie verschuldigde transitievergoeding zelf berekenen? Dat kan via de Rijppaert & Peeters Legal Team-rekentool.

Bepaalde en onbepaalde tijd

Wat zijn de voorwaarden? De medewerker is ten minste 24 maanden in dienst. Het is niet van belang of het gaat om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd. De transitievergoeding dient te worden voldaan wanneer de werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt, de arbeidsovereenkomst op verzoek van werkgever wordt ontbonden of de arbeidsovereenkomst vanwege het einde van de looptijd verstrijkt. Of wanneer de werknemer opzegt/ontbinding verzoekt als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever of op deze grond geen voortzetting van de tijdelijke arbeidsovereenkomst wenst.

Wanneer niet

Wanneer sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer, geldt de transitievergoeding vanzelfsprekend niet. Dat is ook het geval bij medewerkers onder de 18 jaar met een gemiddelde arbeidsduur van maximaal 12 uur per week of werknemers die de AOW/pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Bovendien is er tot 1 januari 2020 een overgangsregeling voor werknemers van 50 jaar en ouder die 10 jaar of langer in dienst zijn en een tijdelijke regeling voor kleine MKB-werkgevers (tot gemiddeld 25 werknemers) die zich in een slechte financiële situatie bevinden.

Berekening

Hoe wordt de transitievergoeding berekend? Grofweg bestaat per gewerkt dienstjaar recht op een derde maandsalaris, vanaf het tiende dienstjaar is dit een half maandsalaris per dienstjaar. De transitievergoeding bedraagt maximaal € 75.000,00 bruto of één bruto-jaarsalaris bij een salaris hoger dan € 75.000,00 bruto. Wanneer er sprake is van ‘ernstig verwijtbaar handelen’ door de werkgever kan de rechter bovendien naast de transitievergoeding een billijke vergoeding toekennen.

Maatwerk en meer

Hoewel de transitievergoeding is gestandaardiseerd blijft het berekenen maatwerk. Bovendien zult u als werkgever na 1 juli jl. nog beter dan voorheen moeten onderbouwen waarom u een arbeidsovereenkomst wilt beëindigen. Daarnaast is de nieuwe regelgeving tamelijk complex en dient de context nog verder vorm krijgen; er zijn nog bijzonder veel criteria die moeten worden ingevuld.

Advies nodig? Het Rijppaert & Peeters Legal Team staat voor u klaar.

Auteurs: Melinde Bussemaker & Dick Schreuder

Meer informatie over RIJPPAERT & PEETERS ADVOCATEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!