Transitievergoeding per 1 juli

  • Financieel & Juridisch

De ontslagvergoeding (veelal berekend aan de hand van de u wel bekende kantonrechtersformule) wordt per 1 juli a.s. vervangen door een zogeheten transitievergoeding.

Transitievergoeding per 1 juli

Zoals inmiddels bij velen bekend is de transitievergoeding verschuldigd bij een beëindiging van een arbeidsovereenkomst die twee jaar of langer heeft geduurd. Arbeidsovereenkomsten die tussen dezelfde partijen worden gesloten en die elkaar opvolgen met een onderbreking van maximaal 6 maanden worden voor het recht op de transitievergoeding samengeteld.

Hoe bekend de transitievergoeding nu ook bij iedereen moge zijn, het blijft in sommige situaties  toch opletten geblazen. In deze nieuwsbrief wordt kort ingegaan op de transitievergoeding bij tijdelijke werknemers en de transitievergoeding bij opvolgend werkgeverschap.?

Transitievergoeding en tijdelijke werknemers

Werkgevers met tijdelijke werknemers, zoals een seizoensmedewerker waarbij de  werkgever rekening hield met een onderbreking van drie maanden in het kader van de oude ketenregeling, kunnen geconfronteerd worden met hoge transitievergoedingen. 

Inmiddels is door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een aantal maatregelen getroffen om onbedoelde effecten van de regeling van de transitievergoeding in de Wet werk en zekerheid voor tijdelijke werknemers tegen te gaan. Door de overgangsregeling telt kortgezegd alleen nog het arbeidsverleden van tijdelijke werknemers vanaf 1 juli 2012 - met een onderbreking korter dan zes maanden - mee voor de transitievergoeding.

 Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees over de aanbiedingsbrief van Minister Asscher in onze blog.

De transitievergoeding en opvolgend werkgeverschap

Het begrip ‘opvolgend werkgever’ wordt onder de oude wetgeving toegepast bij de ketenregeling en de proeftijd. Met de invoering van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid is daarbij een derde variant bijgekomen: het opvolgend werkgeverschap in de zin van de transitievergoeding. Ook arbeidsovereenkomsten van de zogeheten ‘opvolgend werkgevers’ tellen namelijk bij de bepaling van de duur van het dienstverband mee.

Arbeidsovereenkomsten die tussen opvolgende werkgevers worden gesloten en die elkaar opvolgen met een onderbreking van maximaal 6 maanden worden voor het recht op de transitievergoeding samengeteld. De opvolgend werkgever hoeft daarbij geen inzicht te hebben in de hoedanigheid en geschiktheid van de werknemer.

 Wanneer bijvoorbeeld sprake is van een faillissement, waarbij een ‘onbekende derde’ een doorstart tracht te realiseren en hij daarbij een arbeidsovereenkomst aanbiedt aan een werknemer die voorheen werkzaam was voor de gefailleerde onderneming, dan dient de opvolgend werkgever er dus rekening mee te houden dat hij – ook al werkt de werknemer nog geen twee jaar voor de opvolgend werkgever – bij het einde van de arbeidsovereenkomst een transitievergoeding verschuldigd kan zijn.

Al met al is het voor werkgevers dus een feit dat er vanaf volgende week rekening gehouden moet worden met de transitievergoeding. Denk er niet te makkelijk over en zoek – in geval van het aangaan en/of een einde van de arbeidsovereenkomst – goed uit óf en hoeveel je aan een bepaalde werknemer in het kader van de transitievergoeding verschuldigd zou kunnen zijn

Vragen? Neem u dan gerust contact op met één van onze advocaten van de Vakgroep Arbeidsrecht.

Meer informatie over RIJPPAERT & PEETERS ADVOCATEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Tijssen-cs Tijssen CS | Accountants & Adviseurs

Meerwaarde door samenspel