Waarom lezen we verkeerd?

  • Zakelijke dienstverlening

Van kinds af aan hebben we geleerd dat om goed te lezen we langzaam en aandachtig moeten lezen. Bij deze manier van lezen proberen we tegelijkertijd te lezen, na te denken over de tekst en de informatie te onthouden.

Waarom lezen we verkeerd?

We proberen dus te multitasken. Aangezien de hersenen rampzalig slechts zijn in multitasken betekent dit dat ze een keuze maken tussen welke van die drie taken ze uitvoeren.

We lezen drie of vier pagina's, komen iets interessants tegen wat in de tekst staat, gaan hierover nadenken en hoppa ineens ben je niet meer aan het lezen. Maar aan het nadenken over wat je net gelezen hebt. Vergis je niet, je ogen bewegen nog steeds door de pagina en je ziet de tekst nog wel, maar je bent niet meer aan het lezen.

Lezen in lagen

Na een paar pagina's besef je dat je niets meer gelezen hebt en wijt dit waarschijnlijk aan je concentratie. De grap is echter dat je steeds geconcentreerd was. Alleen niet meer op het lezen, maar op het nadenken. De truc zit hem erin om nog steeds alle drie de fases te doorlopen, maar ze bewust los te koppelen. Zo voorkom je dat je onnodig velen pagina's bekijkt voordat je beseft dat je ze niet gelezen hebt.

Één van de beste manieren om te zorgen dat je de informatie goed opneemt is door in lagen te lezen. In de workshop Snellezen vertelt Frans Duits meer over deze manier van lezen.

Meer informatie over GROEIKOMPAS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Tijssen-cs Tijssen CS | Accountants & Adviseurs

Meerwaarde door samenspel