Wat is de verjaringstermijn voor een in faillissement erkende vordering?
- 14 jun., 2016
- Financieel & Juridisch
Een schuldeiser kan een schuldenaar na het einde van diens faillissement, waarin de vordering van de schuldeiser is erkend, in principe weer aanspreken tot betaling van zijn resterende vordering. Welke verjaringstermijn geldt dan? Onlangs heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan.
Indiening en erkenning van vorderingen in faillissement
Wanneer een schuldenaar failliet wordt verklaard, kunnen de schuldeisers hun vorderingen ter verificatie indienen bij de aangestelde curator. Indien zo’n verificatievergadering wordt gehouden, worden de erkende vorderingen opgenomen in een proces-verbaal dat wordt ondertekend door de rechter-commissaris en de griffier. Tenzij de vorderingen door de schuldenaar ter verificatievergadering worden betwist, is deze erkenning onherroepelijk en staan de vorderingen daarmee vast.
Einde faillissement en herleving van (executie)rechten
De failliete boedel kan worden vereffend door middel van uitdeling aan de geverifieerde schuldeisers, waartoe in dat geval een of meer uitdelingslijsten worden opgemaakt. Door het verbindend worden van de slotuitdelingslijst eindigt het faillissement van de schuldenaar.
De schuldeisers herkrijgen dan voor het niet betaalde gedeelte van hun vordering in beginsel hun rechten van executie op de goederen van de schuldenaar.
Dit geldt overigens meestal niet als de schuldenaar een rechtspersoon is, omdat de rechtspersoon na faillietverklaring vaak ophoudt te bestaan.
Proces-verbaal is een executoriale titel
Het hierboven genoemde proces-verbaal van de verificatievergadering levert voor de daarin vermelde erkende vorderingen – net als een rechterlijk vonnis – een voor ten uitvoerlegging vatbare titel op tegen de schuldenaar. De schuldeisers kunnen daarmee dus beslag laten leggen.
Verjaringstermijn
Het is de vraag welke verjaringstermijn van toepassing is op deze bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van het proces-verbaal van de verificatievergadering.
Voor de bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van een rechterlijk vonnis geldt een lange verjaringstermijn van twintig jaar. In de wet is echter niet expliciet geregeld hoe dat zit met het proces-verbaal van de verificatievergadering.
De Hoge Raad heeft recentelijk geoordeeld dat, gelet op de parlementaire geschiedenis en de waarborgen waarmee de verificatie van vorderingen is omkleed, het gerechtvaardigd is om het proces-verbaal van de verificatievergadering niet alleen voor wat betreft de executoriale kracht maar ook op het punt van de verjaring op een lijn te stellen met een rechterlijk vonnis.
Dit betekent dat voor de bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van het proces-verbaal van de verificatievergadering eveneens een lange verjaringstermijn van twintig jaar geldt. Deze termijn vangt aan op de dag volgende op die waarop het proces-verbaal door de rechter-commissaris en de griffier is ondertekend.
Slotsom
Nadat het faillissement van de schuldenaar door het verbindend worden van de slotuitdelingslijst is komen te eindigen, kun je als schuldeiser dus nog geruime tijd je rechten tegen de schuldenaar uitoefenen.
Let op: dit geldt alleen als er in het faillissement een verificatievergadering heeft plaatsgevonden en de vordering als erkend is vermeld in het proces-verbaal van de verificatievergadering.
Nota bene
De Hoge Raad wijst er nog op dat deze lange verjaringstermijn van twintig jaar niet geldt voor een proces-verbaal van een tijdens een comparitie van partijen bereikte schikking en een in een authentieke akte vastgelegde overeenkomst.
Het blijft dus zaak om de diverse verjaringstermijnen goed van elkaar te onderscheiden. De uitspraak van de Hoge Raad is gepubliceerd op rechtspraak.nl en hier te raadplegen.
Heeft u vragen op het gebied van verjaring, incasso en/of faillissementsrecht? Ons Legal Team is u graag van dienst.
Meer informatie over RIJPPAERT & PEETERS ADVOCATEN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel