Zakelijk kopen of zakelijk leasen?
- 6 aug., 2020
- Zakelijke dienstverlening
Ben je op zoek naar auto’s of busjes waarin jouw personeel zich kan verplaatsen door het land? Of zoek je andere bedrijfsmiddelen zoals machines die je kunt gebruiken bij het uitvoeren van werkzaamheden? Dan kun je een dergelijk bedrijfsmiddel aanschaffen. Dit kost je echter behoorlijk wat geld, zeker wanneer het om meerdere bedrijfsmiddelen gaat.
Je kunt tegenwoordig al lang niet meer alleen maar zakelijk kopen. Zakelijk leasen behoort namelijk ook tot de mogelijkheden. Menig ondernemer weet niet wat de beste keuze is. Geldt dat ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je hier namelijk wat de grootste verschillen zijn tussen zakelijk kopen en zakelijk leasen.
Zakelijk kopen
Voor veel bedrijven is het de normaalst zaak van de wereld om bedrijfsmiddelen te kopen. Hierdoor wordt het voertuig namelijk eigendom van het bedrijf. Nadeel van zakelijk kopen is echter dat het behoorlijk wat geld kost. Indien het om één bedrijfsmiddel gaat valt het nog wel mee, maar het wordt een stuk duurder wanneer je meerdere bedrijfsmiddelen tegelijkertijd aanschaft. Je moet in dat geval met een flinke zak geld over de brug komen.
Niet iedere ondernemer heeft dit geld in kas. Dit betekent echter niet dat zakelijk kopen niet tot de mogelijkheden behoort. Je kunt namelijk een zakelijk krediet aanvragen. Hierdoor kun je tussen de 5000 en 250.000 euro lenen voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen. De hoogte van het krediet is afhankelijk van de omzet en het resultaat van jouw onderneming. Gebruik je zakelijk krediet om te investeren in bijvoorbeeld voertuigen? Dan betaal je hier altijd rente over. De rente ligt tussen de 5 en 8,9 procent. Deze rente betaal je overigens alleen over het opgenomen bedrag.
Zakelijk leasen
Heb je geen geld in kas? En wil je ook geen zakelijk krediet aanvragen? Zet nieuwe bedrijfsmiddelen dan niet direct uit jouw hoofd. Je kunt ook over nieuwe bedrijfsmiddelen beschikken zonder ze te kopen. Tegenwoordig kun je namelijk vrijwel ieder bedrijfsmiddel zakelijk leasen. Denk hierbij niet alleen aan personenauto’s of bestelbusjes, maar ook aan een verpakkingsmachine en zelfs een zeecontainer.
In tegenstelling tot bij zakelijk kopen word je bij zakelijke lease zelf geen eigenaar van het bedrijfsmiddel. De partij waarvan je het bedrijfsmiddel leaset, blijft namelijk de eigenaar. Voor het gebruik van het bedrijfsmiddel betaal je een maandelijks afgesproken bedrag. De looptijd van de overeenkomst wordt bij zakelijke lease afgestemd op de economische levensduur van het object.
Mede hierdoor wordt zakelijke lease door lang niet iedereen als interessant gezien. Dit is het echter wel. Door bedrijfsmiddelen zakelijk te leasen, spreek je het werkkapitaal van jouw onderneming namelijk niet aan. Je houdt dus altijd geld achter de hand om in te springen op veranderingen in de markt.