Ziek uit dienst? Pas op voor de rekening!

  • Financieel & Juridisch

Het is alom bekend dat sinds 2013 een werknemer die ziek uit dienst gaat grote financiële gevolgen kan hebben voor de werkgever. Minder bekend is het feit dat werknemers die binnen vier weken na de uitdiensttreding ziek worden, ook voor de ex-werkgever een ziekmakende rekening kunnen meebrengen.

Ziek uit dienst? Pas op voor de rekening!

Op 1 januari 2013 is immers de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid (BeZaVa) in werking getreden. Sindsdien worden werkgevers geconfronteerd met de financiële gevolgen van werknemers die ziek uit dienst gaan of die binnen vier weken na hun uitdiensttreding ziek worden. Dit geldt zowel voor werknemers met een tijdelijk als werknemers met een vast contract.

De wet BeZaVa brengt mee dat de ziekte van werknemers wordt “toegerekend” aan de ex-werkgever. Toerekening betekent concreet dat de uitkeringslasten (de Ziektewetuitkering en de WGA-uitkering) toegerekend worden aan de voormalige werkgever. De ex-werkgever betaalt de rekening van de zieke werknemer middels een gedifferentieerde premie of de ex-werkgever draagt als eigen risicodrager de uitkeringslasten zelf.

In beide gevallen leidt het ertoe dat de ex-werkgever tot maximaal twaalf jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst de financiële verantwoording kan dragen voor de uitkering van de ex-werknemer die is ingestroomd tot de ZW of de WGA.
 
Niet alleen ex-werknemers die binnen vier weken na uitdiensttreding ziek worden, worden toegerekend aan de ex-werkgever. Het komt zelfs voor dat de ziektedatum met terugwerkende kracht wordt vastgesteld binnen het dienstverband of binnen de periode van vier weken na uitdiensttreding. Als ex-werkgever ontvangt u als belanghebbende de beschikking van het UWV. Ook stelt de belastingdienst jaarlijks de hoogte van de gedifferentieerde premie vast naar aanleiding van de ingestroomde ex-werknemers.
 
De ervaring leert dat het loont om deze beslissing van het UWV en de berekening van de belastingdienst goed te controleren. Wees daarom erg alert op post van het UWV en/of de belastingdienst. Dit kan financiële verrassingen achteraf voorkomen!

Let op!

  • Bekijk post van het UWV en de belastingdienst kritisch. Er zijn namelijk wel degelijk mogelijkheden om als werkgever verweer te voeren tegen de beslissing van het UWV en/of de belastingdienst. Het is dan wel van belang dat er tijdig bezwaar wordt gemaakt;
  • Neem post-contractuele bedingen op in de arbeidsovereenkomst en/of de beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst). Hiermee kunt u als werkgever grip houden op uw ex-werknemer en op het herstel van deze ex-werknemer. Immers, hoe sneller de ex-werknemer herstelt, hoe lager de kosten voor u zullen zijn;
  • Eindigt een contract voor bepaalde tijd en is de werknemer thans ziek, maar is de prognose tot herstel op korte termijn gunstig, overweeg dan om een tweede arbeidsovereenkomst aan te bieden voor korte duur (let wel op de nieuwe ketenregeling per 1 juli 2015!) of overweeg een werk-naar-werk begeleidingstraject aan te bieden om de werknemer snel aan een nieuwe baan te helpen.

Meer informatie over RIJPPAERT & PEETERS ADVOCATEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Rijppaert & Peeters Advocaten Rijppaert & Peeters Advocaten: Uw Legal Team

Arbeidsrecht | Ondernemingsrecht | Vastgoedrecht