BBETC krijgt circulaire kantoorunits van Modulinq
- 28 aug., 2017
- Agrofood & Biobased
Op dit moment worden de circulaire kantoorruimtes van Modulinq geplaatst in het Bio Base Europe Training Center in Terneuzen. Dit is een handzaam bouwsysteem wat eenvoudig aan elkaar te koppelen is waardoor de consument zelf kan bouwen.
Het is een conceptuele oplossing waarbij toepassing van circulaire principes en biobased materialen centraal staat. Dit betekent een andere denkwijze dan een traditionele aanpak. Deze benadering biedt kansen voor innovatie, doorontwikkeling, ketenversterking en educatie.
Groeiende behoefte
De behoefte aan trainings-, vergader- en kantoorruimtes binnen het Bio Base Europe Training Center is groeiende. Om aan deze vraag te voldoen werd er gezocht naar een passende oplossing binnen de bestaande ruimten zonder dat dit de functies van het gebouw aantast. Na een verkennende fase is er een projectgroep opgericht voor het ontwikkelen en realiseren van circulaire kantooroplossingen, in samenwerking met ketenpartners. Dit als demonstratiemodel voor bezoekers van BBETC en geïnteresseerde relaties van de ketenpartners.
Modulinq
Het handzame bouwsysteem van Modulinq, met haar verschillende elementen, is modulair en kan gemakkelijk gebouwd en gewisseld worden. Modulinq is ontstaan vanuit Paras Concepts waarbij VKP Bouw is aangesloten als partner. Het systeem bestaat uit elementen die makkelijk aan elkaar te bevestigen zijn. De vloer-, gevel- en wandmodules zijn exact hetzelfde opgebouwd en hebben alleen een andere afwerking. Voor het ontwikkelen van de elementen worden zo veel mogelijk duurzame materialen gebruikt, zoals hout en vezels. Isolatiemateriaal kan wol, hennep, vlas of kurk zijn. De binnen- en buitenbeplating kan variëren, afhankelijk van de wens van de gebruiker. Hierbij wordt gedacht aan kurk, hout, of mos/sedum. Omdat er op dit moment volop doorontwikkeld wordt, en het een meerjarig demonstratieproject is, zullen verschillende modules de komende tijd geüpdatet of vervangen worden met andere duurzame afwerking of materialen.
Voorbereidingen
Om circulair te kunnen bouwen is er naast de materialen uiteraard nagedacht over de levensduur, recyclebaarheid en hergebruik van de modules. Maar ook bij de inrichting van de ruimtes wordt de circulaire gedachten doorgetrokken. Zo is het meubilair refurbished en de vloerbedekking cradle-to-cradle gecertificeerd. Voor de leveranciers wordt vooral gekeken naar lokale partijen. Linex Pro Grass uit Koewacht, die vlasplaten levert, is hier een van. Bovendien nemen diverse leveranciers hun producten na einde levensduur terug voor eventueel hergebruik.
Ketensamenwerking
Anders dan bij een traditionele aanpak van een bouwproject is dit project tot stand gekomen door een ketensamenwerking tussen verschillende Zeeuwse partijen; Modulinq, Impuls Zeeland, Stichting Samen Duurzaam Nederland, Paras Concepts, VKP Bouw, Elektra 21, Even Kijken, Zeeuwse Verwarmings Unie en Bio Base Europe Training Center. Ook investeren al deze bedrijven in de ontwikkeling en totstandkoming. Het project wordt ondersteund door de Provincie Zeeland. Zij heeft namelijk de circulaire economie een belangrijke plaats gegeven in de Economische agenda 2016-2020.
Meer informatie over BIO BASE EUROPE TRAINING CENTER:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!