Beroepenoriëntatie voor een kansrijke match in West-Brabant

  • Arbeidsmarkt

Bij het project ‘BeroepenNavigatie, intersectoraal op weg’ oriënteren werkzoekende jongeren in West-Brabant zich bij een werkgever op kansrijke beroepen.

Beroepenoriëntatie voor een kansrijke match in West-Brabant

Zo slaan ze in West-Brabant twee vliegen in één klap: werkzoekenden kiezen voor een baan, leerbaan of opleiding die bij ze past en waar toekomst in zit en bedrijven met openstaande vacatures maken kennis met gemotiveerde kandidaten.

10 dagen lang meewerken

Écht ervaren wat een beroep inhoudt, dat kan alleen op de werkvloer. In West-Brabant werken werkzoekende jongeren daarom 10 dagen lang mee bij een werkgever en maken kennis met meerdere beroepen binnen diverse sectoren. Ze lopen bijvoorbeeld mee bij de receptie, de bedrijfskantine, de ict-afdeling, bij productie en de marketingafdeling.

Werknemersvaardigheden en empowerment

Ze voeren er de specifiek voor dat bedrijf ontwikkelde opdrachten uit, krijgen trainingen werknemersvaardigheden en empowerment, alles onder begeleiding van een personal coach. De jongeren stromen uit naar werk, een leerbaan of een opleiding.

Gouden Lijst

De basis van het project vormt de Gouden Lijst: een door West-Brabant opgestelde lijst van beroepen waar in de regio personeelstekorten worden verwacht. Het gaat niet alleen om technische beroepen zoals metaalbewerkers, maar ook om schoonmakers, verkopers en koks.

Samenwerking met werkgeversverenigingen

Zo’n 20 regionale bedrijven doen mee, het resultaat van een oproep van enkele werkgeversorganisaties: de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, die daarmee zijn intenties vastgelegd in een Werkakkoord nakomt, ACE, een stichting van regionale werkgevers en Werk& Vakmanschap, een coöperatie van technische werkgevers.

Hoe kom ik aan personeel?

Gertjan Philippart, senior adviseur van Calibris Advies, legt uit dat bedrijven om twee redenen instappen: (toekomstige) vacatureruimte en maatschappelijk ondernemen. ‘Techniekbedrijven hebben allemaal hetzelfde probleem: hoe kom ik aan goed personeel voor mijn innovatieve, zich voortdurend ontwikkelende techniek. De werkgeversverenigingen laten hen weten: dit is je kans om jongeren bij je bedrijf te betrekken. Die goeie, die pik je er dan zo uit. Die kun je een contract aanbieden of een leerbaan. Of opleiden in de eigen bedrijfsschool. Alles is mogelijk.’

Andere werkgevers kijken mee vanuit een meer maatschappelijk oogpunt. ‘Zo is er een tomatenkweker waar jongeren zich op allerlei beroepen binnen dat bedrijf kunnen oriënteren en ze daarna doorverwijst naar collega-bedrijven met openstaande vacatures.’

Jongeren die dreigen uit te vallen

De deelnemers stromen in via gemeenten, Regionaal Bureau Leerplicht/RMC en UWV en zijn veelal minder zelfredzame jongeren di een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ook jongeren die worden bedreigd met werkloosheid mogen instromen.  Met het ROC is besproken dat ook jongeren die op school dreigen uit te vallen omdat ze de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, mee mogen doen. Zo kunnen ze verstandige switch maken en alsnog een diploma behalen.

Het geheim van de aanpak: intersectoraal

Het geheim van deze aanpak? Philippart: ‘We proberen deze aanpak ook in andere regio’s op te zetten en ik hoor nogal eens: “maar er is al zoveel ter oriëntatie”. Dat klopt maar dit is anders, want dit is intersectoraal. Het is gericht op meerdere sectoren en beroepen van die specifieke arbeidsmarktregio. En het gaat om beroepen waar, specifiek voor die regio, werk is. Want kijk, we zijn allemaal opgegroeid met ‘doen wat je leuk vindt’ en vanuit die insteek kijkt de jeugd. En dat kan. Maar we moeten ook kijken of ze daar morgen wel werk in kunnen vinden.’

Het project ‘BeroepenNavigatie, intersectoraal op weg’ is een initiatief van het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid West-Brabant, Calibris Advies en de Provincie Noord-Brabant.

Video bij artikel

Meer informatie over rpA West-Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel