Business Developer HAS Kennistransfer bezoekt Silicon Valley
- 9 mei, 2017
- Agrofood & Biobased
Een uitgestrekt grasland waar je ook kijkt. Her en der een boom. Een staalblauwe lucht. Witte wolkjes. In de verte de toppen van de Sierra Nevada. Dit is wat Coen van Ruiten zo ongeveer zag toen hij in zijn gehuurde auto San Francisco uitreed richting Davis University.
Foto: Coen van Ruiten (midden) tijdens zijn bezoek
Coen was op weg naar Davis University voor een gesprek met Allen van Deynze van het Seed en Biotech Center, dat tevens de Plant Breeding Academy voor WO/+ verzorgt. “Er is wereldwijd een tekort aan hoogopgeleide veredelaars”, vertelt Coen. “HAS Hogeschool biedt naast de voltijdopleidingen Tuinbouw en Akkerbouw en Toegepaste Biologie voor professionals enkele veredeling- en plantfysiologie-programma’s op hbo-niveau. Er zit op dit moment niets tussen deze programma’s en de opleidingen op het gebied van veredeling bij universiteiten zoals Wageningen UR in Nederland en UC Davis in Amerika. Ik had met Allen een verkennend gesprek over het ontwikkelen van een toegepaste master die dit gat kan opvullen.”
Studenten sponsoren
De Plant Breeding Academy doet het goed in Amerika en Europa, maar is te duur voor studenten uit Azië en Afrika. UC Davis probeert voor deze studenten sponsoring te vinden en pakt zo haar maatschappelijke rol. Coen ziet voor HAS Hogeschool ook mogelijkheden, bijvoorbeeld via de samenwerking met kennispartners en ‘social enterprising’.
Iedereen inclusief laten zijn
“In Amerika zijn de tegenstellingen veel groter dan in Nederland. Het gaat er daar om de beste te zijn; in de high-tech-wereld wil ieder 'the best en the brightest’ aan zich binden. En als je dat niet bent, beland je soms letterlijk in de goot. Dat Davis zich inspant om ook studenten en ondernemers te helpen die niet de brightest zijn zoals ze dat noemen, heb ik als een belangrijke les mee terug naar Nederland genomen. In Nederland zijn de tegenstellingen minder groot, maar ook hier vallen mensen soms buiten de boot. We moeten blijven nadenken over hoe we iedereen blijven betrekken bij onze gemeenschap.”
Missie naar Silicon Valley
Coen combineerde deze afspraak met een missie van 40 deelnemers van mbo- en hbo-instellingen, ministeries van OCW en EZ, én van het platform Bètatechniek naar Silicon Valley om te kijken hoe de agrofood en de high-tech-sector in Noord-Amerika functioneert en wat wij daar in Nederland van kunnen leren. Silicon Valley is een veelgebruikte benaming voor de zuidkant van de Baai van San Francisco waar veel technologiebedrijven en topuniversiteiten als Berkeley en Stanford zijn gevestigd.
Van elkáár leren
Maar wat eigenlijk een nog belangrijker doel van de reis was, was de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen en van elkáár te leren. De missie was een leerontwikkeltraject betaald door het ministerie van EZ. De beide ministeries wilden met de missie de publiek-private samenwerking stimuleren en kennisdelen. De deelnemende instellingen richten zich op Logistiek, Life Sciences, IT, Food & Agriculture, Energie, Creatieve Industrie, Health & Care, Tuinbouw, Bouw, Chemistry, Societal en Water. Alle deelnemers zijn betrokken bij de Centres of Expertise (hbo) of de Centra voor Innovatief Vakmanschap (mbo). De missie bezocht onder meer bedrijven als Intel, Adobe, Rocket Space, Google en Udemy.
Wij hebben het goed voor elkaar
“Wat ik vooral mee naar huis heb genomen is dat wij het in Nederland goed voor elkaar hebben, want er is bij ons een mooie balans tussen een vrije markt en bemoeienis van de overheid”, zegt Coen. “De overheid is vooral een goede partner. In Noord-Amerika is de rol van de overheid veel kleiner en ben je veel meer op jezelf aangewezen. In ons land kunnen we enorme kwaliteit leveren: we hebben veel kennis, werken goed samen, reflecteren en zijn kritisch. Zowel op agrofood als watertechnologie blinken we uit en voor de HAS ligt een mooie uitdaging om onze rol als expertisecentrum verder te verstevigen. Waar we ons in Noord-Amerika door kunnen laten inspireren is de enorme ondernemersgeest en drive en het professionele ecosysteem van seed/start-ups, accelerators tot multinationals (unicorns). De wil om te ondernemen is overal aanwezig, iets wat we bij onze studenten graag willen aanwakkeren en hen helpen hun talent verder te ontwikkelen.”
Meer informatie over HAS Hogeschool:
Bekijk het complete profiel
Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche