home » projecten » Bouw »

De kunst van het industrieel hoogglans lakken

  • Bouw

In de Brainportregio worden iedere dag weer innovatieve snufjes ontwikkeld en nieuwe technieken ontdekt. Zo gebeurde dat ook bij AC Diana in Valkenswaard. Zij creëerden een unieke combinatie van technieken in Nederland: het hoogglans lakken van kunststof industriële producten.

De kunst van het industrieel hoogglans lakken

Hoe ontstond dit proces? Welke stappen werden er gezet? In welke fase zitten ze nu? En welke partijen werden erbij betrokken? We nemen je mee in hoe deze innovatie tot stand kwam.

Wat was de aanleiding voor het opstarten van het project?

“De klant, een medisch bedrijf, kon geen geschikte partij vinden die aan de kwaliteitseisen kon voldoen voor het in hoogglans lakken van spuitgiet onderdelen voor medische apparatuur. Er golden hoge eisen voor de lakstructuur om een zo glad mogelijk uiterlijk te creëren. Het totale product bestond uit kunststof en metaal. De wens was om beiden een gelijkwaardige uitstraling te geven. Wij bewerkten de metalen onderdelen al, maar hoogglans lakken van kunststof was een ander verhaal. We gingen dus op onderzoek.”

Hoe zijn jullie het project gestart?

“Op verzoek van de klant hebben we research verricht om aan zijn wensen tegemoet te komen. De combinatie van hoogglans lak met de juiste structuur was ontzettend moeilijk te realiseren. Wij hebben dit voor onze klant tot op de bodem uitgezocht. Uiteraard kunnen we niet alles prijsgeven over onze nieuwe techniek, maar we zijn er trots op dat we  deze combinatie van hoogglans lak met de juiste glansgraad, dekking, dichtheid en strakheid kunnen garanderen.”

Wat is jullie grootste kracht en hoe hebben jullie dit in het project tot uiting kunnen brengen?

“We hebben al meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van coaten, natlakken en zeefdrukken van industriële producten. We kennen een breed scala aan technieken. Daarnaast hebben we hele goede contacten met onze toeleveranciers en klanten. Zij voorzien ons van de wensen en behoeften in de markt waar we graag op inspelen.”

Welke activiteiten hebben jullie bij het project verricht?

“We hebben onderzoek gedaan naar voorbehandelingen, hechting, vloei van de lak  en optimalisering van de glansgraad. Het product moet namelijk eerst worden ontvet, daarna ga je het oppervlak prepareren vervolgens krijgt het oppervlak een microstructuur, we kiezen de juiste primer voor de hechting en tot slot zorgen we voor de afwerking en het polijsten. Al die stappen hebben hun eigen intensiteit en dat hebben we stap voor stap onderzocht. We hebben daarnaast nog een stofarme ruimte gecreëerd waarin het product gelakt en gepolijst wordt.”  

Zijn er andere partijen betrokken bij het project? En zo ja welke en wat is hun rol?

“De lakleveranciers zijn nauw betrokken geweest bij advisering en testen. Gespoten producten gingen terug naar de lakleverancier. Zij testen de bestendigheid van de lak door het product aan extreme omstandigheden bloot te stellen .”

In welke fase is het project  op dit moment?

“Het proces is inmiddels productierijp. We hebben er ongeveer een half jaar over gedaan om alles uit te zoeken en naar wens te krijgen en nu draaien we er zo’n 4 maanden mee. De productie loopt 100% naar verwachting. Wie zien voor dit project nog een grotere markt in de nabije toekomst”, aldus een trotse Adrie Cuijten, directeur-eigenaar AC Diana B.V.

Meer informatie over AC DIANA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!