Eerste woningen duurzaam verwarmd

  • Bouw

Op 31 oktober gaat de knop om in Veldboeket, de eerste van 5 hoogbouwflats van Woonstede die stapsgewijs overgaan op duurzame verwarming van Bio-energie de Vallei (BDV).

Eerste woningen duurzaam verwarmd

Naar verwachting zullen op 1 december zo'n 3.000 woningen in Veldhuizen en Kernhem overgegaan zijn op het dit jaar aangelegde duurzame warmtenet.

Bio-energie De Vallei (BDV) heeft dit jaar een bio-energiecentrale aan de Dwarsweg in Ede gebouwd. Voor het transport van deze duurzame warmte naar ongeveer 3.000 woningen in Veldhuizen en Kernhem is vijf kilometer ondergronds warmteleidingentracé aangelegd. Met de start van levering aan Veldboeket is de centrale officieel in bedrijf genomen. “Een eind aan ruim vijf jaar voorbereiden, plannen en bouwen, maar een begin voor een steeds duurzamer Ede” aldus Valentijn Kleijnen, directeur van de BDV. “We zijn al druk in overleg met andere partijen om ook andere delen van Ede aan te sluiten. Geïnteresseerde bedrijven, instellingen en VvE's kunnen hier eveneens bij aansluiten.”

Zelfde warmte, maar dan duurzaam

Wim Sterkenburg, directeur Woonstede: “We zijn als Woonstede trots dat we aan de wieg van de bio-warmtecentrale hebben gestaan. Als afnemer voor onze bewoners blijven we zoeken naar duurzame energie voor een betaalbare prijs.” De bewoners merken zelf niets van de omzetting. “Het is voor hen niets meer dan het omzetten van een hendel. De warmtetoevoer gaat gewoon door, alleen nu duurzaam” licht Kleijnen toe.

Integrale aanpak

Het project is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de gemeente Ede, de provincie Gelderland, Woonstede en Nuon, en gesteund door het ministerie van Economische Zaken met een éénmalige investeringssubsidie. Wethouder Marije Eleveld van Ede: “We zijn er als Ede trots op dat we dit initiatief binnen onze gemeentegrenzen hebben kunnen faciliteren. Het succes van dit project dient als voorbeeld voor de integrale manier van projectmatig werken waar we als gemeente steeds vaker mee te maken zullen krijgen.”

Grote bijdrage aan duurzaamheid Ede

De bio-energiecentrale wordt gestookt met knip- en snoeihout dat afkomstig is van de gemeente Ede en enkele andere gemeenten en terreinbeheerders in de regio Food Valley. Door de levering van duurzame warmte aan ongeveer 3.000 woningen vermindert de uitstoot van CO2 per jaar met ongeveer 7.000 ton. Het is het grootste duurzaamheidsproject in de gemeente Ede en één van de grootste projecten van de provincie Gelderland op het gebied van hernieuwbare energie.

Meer informatie

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Op de website www.bio-energiedevallei.nl staat alle actuele informatie over het project.

Weijers Riooltechniek Weijers Riooltechniek

Rioolbeheer - Rioolinspectie - Rioolreiniging - Rioolkeuring