Gerust met pensioen dankzij Brabant Water
- 8 jun., 2017
- Zakelijke dienstverlening
Ger Glas, voormalig chef Technische Dienst van tabaksverwerker HTL/DHT, liet Brabant Water een extra controle doen. Zodat hij het leidingwerk netjes kan achterlaten.
De 65-jarige Glas gaat na 47 jaar trouwe dienst bij HTL/DHT (het voormalige Deli-HTL) met pensioen. Hij vroeg om een extra controle van de waterleidingen door Brabant Water: om zijn opvolger in te werken, en omdat een verandering in de bedrijfsvoering vroeg om een extra check.
Hergebruik tabak
HTL/DHT in Eindhoven werkt voor tabaksproducenten: het bedrijf recyclet hun restmateriaal, zodat dat in sigaretten gebruikt kan worden. “Wij maken van dat restmateriaal een poeder, dat daarna als papje op onze transportbanden terecht komt”, legt Glas uit.
“Zo wordt dat papje een velletje tabak, ongeveer zo dik als een A4’tje. Daarvan word weer shag gesneden, dat naast de gewone tabak gebruikt wordt om sigaretten te vullen. Het grootste deel van de tabaksproducenten gebruikt deze gerecyclede tabak.” HTL/DHT is de enige producent van deze fillertabak in Nederland, en een van de grote producenten in de wereld.
Leidingwater beter dan bronwater
Het leidingwater van Brabant Water speelt daarbij sinds ruim tien jaar een belangrijke rol, omdat de kwaliteit beter is dan het bronwater dat HTL/DHT zelf oppompt. Voor gebruik in de tabak wordt daarom alleen nog leidingwater gebruikt. Het leidingwater is verder nodig voor de tachtig medewerkers van het HTL/DHT, voor onder andere douchen en om koffie te zetten. Het eigen bronwater gebruikt het bedrijf nog voor koelen en schoonmaken.
Brabant Water houdt de kwaliteit van het leidingwater streng in de gaten. Dat gaat verder dan de meterput, legt Glas uit. “Eens in de paar jaar komen ze ook ons interne leidingwerk inspecteren, om de veiligheid van het water te kunnen garanderen.”
Inspectie leidingen
Glas vroeg Brabant Water om weer eens langs te komen, omdat de fabriek afgelopen najaar een verandering onderging. “We hebben acht smalle en korte productielijnen gesloten, omdat we de productie op vier nieuwe productielijnen konden verhogen. De totale productie bleef gelijk, maar een deel van het waterleidingnetwerk kwam stil te liggen”, vertelt Glas.
“Je krijgt daar stilstaand water”, legt hij uit. “Als je ergens anders in het gebouw een kraan gebruikt, zou het kunnen dat je dat stilstaand water wegtrekt. En als je dat in je bekertje krijgt, is dat is niet gezond”, weet Glas. Het leek hem bovendien goed voor de nieuwe chef Technische Dienst, zijn opvolger, om eens bij zo’n controle te zijn om goed bekend te raken met het leidingnetwerk en de veiligheidseisen.
Glas bleek gelijk te hebben: Brabant Water adviseerde inderdaad om sommige ongebruikte leidingen te ontkoppelen, en bovendien enkele terugslagkleppen te installeren om te voorkomen dat water een verkeerde kant op zou stromen. HTL/DHT is op dit moment bezig de nodige aanpassingen aan te brengen.
Goed contact met Brabant Water
Glas had als chef altijd een prettig contact met de accountmanagers van Brabant Water, vertelt hij. “De samenwerking is heel goed bevallen. Ik ging ook altijd naar de open dag van Brabant Water. Nuttig om met de mensen van Brabant Water te praten, en om te spreken met andere hoofden van technische diensten, bijvoorbeeld die van een ziekenhuis. Dat is heel leerzaam.” Ook de nieuwe chef nam hij mee naar zo’n open dag.
Monteurs opleiden
Glas is inmiddels al een tijdje officieel chef-af, en gebruikt zijn tijd nu om monteurs en productiemedewerkers in het bedrijf op te leiden en te begeleiden. “Ik ben nu kennismanager. Alles dat ik in mijn hoofd heb, wil ik overdragen”, legt hij uit. Ook na zijn pensioen, dat op 3 juni ingaat, kan HTL/DHT indien nodig nog een beroep op hem doen voor advies.
“Verder ben ik ook een beetje ‘hoofd technische dienst’ van het appartementencomplex in Geldrop waar ik woon”, lacht Glas. “En ik rijd drie tot vier keer in de week op mijn wielrenfiets rond. Ik heb tot 4 jaar geleden nog wedstrijden gereden”.
Auteur: Marten van de Wier
Meer informatie over BRABANT WATER :
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!