Groene Ruimte Experience legt verbindingen tussen groene vakgebieden
- 21 mrt., 2014
- Agrofood & Biobased
Er is een nieuw evenement bij HAS Hogeschool dat zich specifiek richt op de groene ruimte: de Groene Ruimte Experience. Het evenement werd op 25 februari 2014 voor de eerste keer gehouden op de locatie in Den Bosch.
Zo’n 150 docenten, studenten en mensen uit het bedrijfsleven bezochten de eerste experience. Het evenement werd georganiseerd vanuit de opleidingen Plattelandsvernieuwing, Geo Media & Design, Toegepaste Biologie en Milieukunde. “De Groene Ruimte Experience staat in het teken van verbindingen leggen tussen verschillende groene vakgebieden”, zei opleidingsdirecteur Irma van den Tillaart in haar openingsspeech. “Zo kunnen we onze krachten bundelen.”
Workshops en Groen Ondernemend Café
Docenten, studenten en externen konden gedurende de dag allerlei workshops volgen en daarnaast was er een groen ondernemend café, een diner dat opgeluisterd werd door prof. dr. ir. Hans Mommaas, het ´Groene Vraagbaken´ en een doorlopende expo over studentenprojecten. Er waren verschillende workshops waar deelnemers zich voor konden inschrijven met onderwerpen als biodiversiteit, de relatie tussen groen en gezondheid in verhouding tot de waarden van jongeren ten opzichte van groen, wat zijn de mogelijkheden van stadslandbouw, hoe maakbaar is een leefbare omgeving, precisielandbouw, de ideale woonwijk, virtual fencing en een groen ondernemend café waarin deelnemers meer te weten konden komen over natuur als onderdeel van hun businesscase.
Leefbaarheid in het landelijk gebied
In de workshop ‘Transitie in de groene ruimte’ bijvoorbeeld vroegen workshopleiders Jaap Meijs (Public Result) en Marien de Bakker (HAS Hogeschool) zich af of de sluiting van basisscholen in het landelijk gebied invloed heeft op de leefbaarheid. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelden ze een tool om dit in kaart te brengen: de Atlas voor Noordoost Fryslân. Tijdens de workshop legden ze de werking van de tool uit en discussieerden ze met de aanwezigen over mogelijke toekomstscenario’s.
In de workshop ‘Biodiversiteit’ stond het meten van de biodiversiteit in agrarisch gebied centraal. Bekend is namelijk dat een groene en diverse bodem goed is voor mens, plant en dier. Studenten zetten hiervoor een beoordelingssysteem op. Het is een grootschalig project waar in totaal al zo’n veertig studenten aan hebben meegewerkt. Tijdens de workshop werd ingegaan op hoe de bodem eruit ziet, wat het wegvallen van bepaalde organismen voor invloed kan hebben op de hele bodem en maar ook: hoe maak je een gebied biodiverser?
Het werk van studenten
Een bijzondere verschijning was het ‘Groene vraagbaken’, een echte bosnimf in de persoon van collega Maaike Pollaert die deelnemers met een vraag op het gebied van de groene ruimte op het juiste spoor zette. In speeddatesessies kunnen ze samen met docenten en studenten antwoorden zoeken en ideeën uitwerken. Ook was er een expo: is een interactieve markt waar HAS-studenten hun werk lieten zien. Tijdens de expo kregen deelnemers een impressie van de diversiteit aan werk van studenten van de verschillende groene opleidingen.
Diner met prof. dr. ir. Hans Mommaas
Tijdens een lekker stamppottenbuffet nam prof. dr. ir. Hans Mommaas deelnemers mee in een interessant verhaal. Hans Mommaas is als hoogleraar in de Studie van de Vrijetijd verbonden aan de Universiteit van Tilburg, als bijzonder hoogleraar Stedelijke Dynamiek en Cultuur verbonden aan de Universiteit van Utrecht, als gasthoogleraar Cultuurbeleid aan de Universiteit van Antwerpen. “Natuur is de drager van cultuur en andere gemeenschapsvormen”, zei hij onder meer. “Mens en natuur geven elkaar betekenis. Alleen al dáárom is wat jullie hier doen zo belangrijk!”
Meer informatie over HAS Hogeschool:
Bekijk het complete profiel
Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche