GroentenFruit Huis wil meer groente in restaurants

  • Agrofood & Biobased

Iedereen weet het: eet 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag. Toch blijft dat in de praktijk vrij lastig. Nederlanders eten te weinig groente en fruit. Dé horeca kan daar iets aan doen. Eén van de belangrijkste kanalen waar geconsumeerd wordt is namelijk de horeca.

GroentenFruit Huis wil meer groente in restaurants

Ook in de horeca wordt er te weinig groente geserveerd. De vraag is nu: hoe kan gezorgd worden dat er meer groente wordt gegeten in restaurants? Zonder dat dit ten koste gaat van de klanttevredenheid. We eten immers allemaal liever een extra frietje?

Koepelorganisatie voor de groenten en fruit branche, het GroentenFruit Huis, heeft als missie “meer groenten en fruit voor iedereen”. Met een aantal chef-koks en restauranteigenaren zijn verschillende manieren bedacht om meer groente en fruit toe te voegen aan de menu’s en getest in de praktijk.

Waardering in de praktijk

Stichting Variatie in de Keuken is in samenwerking met Peter van Halder B.V. gestart met een pilot bij Van der Valk Hotel Vught, om de mogelijkheden te testen. Peter van Halder B.V. is al ruim 20 jaar de vaste leverancier van groenten en fruit bij Van der Valk in Vught.

Door groente en fruit op verschillende manieren te presenteren en te serveren wordt getest hoe gasten de extra groente en fruit waarderen. Wat is de meest succesvolle manier om de horeca-gast meer groente en fruit te laten consumeren en ook nog meer te laten genieten van de maaltijd?

Wil de gast bijvoorbeeld het liefst zelf een groente kunnen uitkiezen? Wordt groente beter gewaardeerd als het onderdeel is van de maaltijd? Of juist als bijgerecht? Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Wageningen UR, Erasmus universiteit, GroentenFruit Huis, Koninklijke Horecabond Nederland en Van der Valk.

Kennis van product en regio

Kennis van producteigenschappen van groenten en fruit zijn van groot belang om goede menu-suggesties te kunnen doen. Peter van Halder B.V. denkt vanuit zijn kennis en ervaring in de regio mee. Seizoensgroenten worden gestimuleerd en er wordt inzicht gegeven in de regionale herkomst van de producten.

Peter van Halder B.V. haalt de verse groenten en fruit zo veel mogelijk uit de lokale omgeving, waardoor:

  • Het menu sterk flexibel kan zijn,
  • Dagelijks verse kwaliteit kan worden geboden,
  • De producten zo veel mogelijk uit eigen regio worden gegeten.

Pilot

De eerste pilot is succesvol afgerond. De tweede pilot loopt dit najaar. De tweede pilot is gericht op een andere tijd van het jaar en enkele nieuwe manieren om de groenten en fruit te serveren. Het resultaat wordt verwacht in oktober.

Meer informatie over HAK FRESH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Jures Techniek Professionele reiniging voor de voedingsmiddelen industrie?

Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche