Jongeren in agro, food en tuinbouw bepalen hun eigen toekomst

  • Agrofood & Biobased

‘Jongeren moeten de ruimte hebben hun talenten optimaal te benutten om hun eigen toekomst - en daarmee die van alle Nederlanders - vorm te geven.’. Dat is het uitgangspunt van de ‘Human Capital Agenda’,

Jongeren in agro, food en tuinbouw bepalen hun eigen toekomst

Een landelijk project om scholieren en studenten in alle Nederlandse topsectoren veel meer op eigen wijze de route richting hun professionele leven uit te laten stippelen.

Overheid, onderwijs en ondernemers in duurzaam overleg

Twee van de topsectoren waarop de Human Capital Agenda (HCA) sinds 2011 van kracht is, zijn Agro & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Het initiatief hiertoe werd genomen door het toenmalige Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, LTO Nederland, Greenport Holland en Hoger Agrarisch Onderwijs.

Overheid, onderwijs en bedrijfsleven werken op regionaal niveau samen om jongeren meer te betrekken bij het onderwijsprogramma, stageplanning en de doorstroming binnen de sectoren. In overleg met de jongeren zelf worden ondernemersbehoeften en jongerenperspectief nauw op elkaar afgestemd om de toekomst voor zowel bedrijven als jongeren te kunnen verzekeren. Door deze duurzame aanpak en constante dialoog wordt het ‘oude’ productiegerichte werken omgezet in een uitdagingsgerichte aanpak waarin jongeren meer dan ooit de ruimte hebben hun talenten doelgericht in te zetten.

Verfrissende dialoog als inspirerend vertrekpunt

In het hele land ontplooien zich initiatieven ten behoeve van de HCA. Zo organiseert Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) door het hele land regionaal gerichte bijeenkomsten tussen betrokken partijen. Binnen de agrifood leveren deze brainstormsessies van de oudere en de jongere generaties praktische en creatieve ideeën op om de sector opnieuw vorm te geven. Denk aan zaken als solliciteren vanuit cases, de mogelijkheden met social media op de werkvloer en bij werving en de opzet van een landelijk Agrifood Kenniscentrum.

In het project ‘Agri Meets Design’ tijdens de Dutch Design Week vinden soortgelijke sessie plaats. Boeren, beleidsmakers en designers komen bij elkaar om de landbouw opnieuw vorm te geven met praktische ontwerpen, kunstuitingen en vernieuwende ideeën. Een mooi podium voor jonge designers én vrijdenkend talent in de agrisector.

HCA is dus niet zomaar een overleg van ‘hoge heren’, maar juist een verfrissende dialoog tussen jongeren en docenten, ondernemers en overheden om zelfontplooiing en zelfregulering te optimaliseren. Want zo zeggen de jongeren: “Het gaat om onze toekomst en daar moeten we zelf in kunnen sturen en over meepraten!”. 

“Zet de jongeren zelf in de driver’s seat”

Foukje Kooter (21), deze zomer afgestudeerd op ‘Dier- en veehouderij’ aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch: “Het is erg belangrijk dat je vanuit je eigen passie kunt ondernemen, los van hoe school je precies stuurt. Ik voelde me in mijn opleiding vaak een speelbal van instanties, daarom zocht ik mijn eigen weg. Gelukkig werd ik uiteindelijk ook gehoord en gesteund, al heb ik er best even voor moeten knokken.”.

Pascal ten Have van de Landelijke Studenten Vakbond vult hierbij aan: “Het gaat om vrijheid, eigen initiatief maar ook begeleiding. Zorg dat er mensen zijn die de ideeën van jongeren kunnen stroomlijnen en ze echt verder kunnen helpen.”.

Eén van de partijen die jongeren als Froukje en Pascal op hun route ondersteunt is ‘Tasty Green Lifestyle Experience’. Deze coöperatie is in verschillende provincies nauw betrokken is bij HCA en de landelijke implementatie ervan. Initiatiefnemer van TGLE Xander Beks: “Om de toekomst van de topsectoren Agro & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen te waarborgen, inclusief top onderwijs en top werkgeverschap, moeten jongeren en de talenten van jongeren gestructureerd ruimte krijgen bij het vormgeven hiervan. Zo wordt de sector gevoed met de juiste toekomstgerichte competenties en instrumenten. Jongeren moeten dus echt zelf in de driver’s seat”.

Human Capital Agenda in 2014

Anno 2014 worden de eerste resultaten van De ‘Human Capital Agenda’ zichtbaar in alle lagen van de topsectoren. Froukje Kooter bijvoorbeeld is na de zomer gestart met een traineeship gericht op jonge boeren bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie, een jongere dus die zich professioneel inzet voor de inzet van jongeren.

De FNLI is dankzij de jarenlange inzet van het HCA-team permanent gestart met landelijke programma’s voor en door jongeren in o.a. productontwikkeling en werkgelegenheid. De provincie Noord-Brabant neemt het door de HCA voorgedragen jongerenperspectief definitief op in haar komende Sociaal Kapitaal Agenda Brabant.

Een direct resultaat van de HCA is voor alle geïnteresseerden binnenkort ook weer zichtbaar tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, want na het succes van vorig jaar komt er in 2014 een vervolg op het project ‘Agri Meets Design’.

Stuk voor stuk fantastische resultaten, vindt Kooter, maar de topsectoren zijn er nog lang niet: “Pas als het HCA gedachtegoed maatschappelijk ook echt helemaal is doorgedrongen, kunnen jongeren eindelijk zelf hun eigen toekomst bepalen.”.

Meer informatie over Tasty Green Lifestyle Experience, Stichting:

Bekijk het complete instantieprofiel

Jures Techniek Professionele reiniging voor de voedingsmiddelen industrie?

Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche