Kenniscentrum voor DGA en familiebedrijf helpt adviseurs Van Oers in opleiding en coaching
- 18 okt., 2018
- Zakelijke dienstverlening
In de advisering richting DGA’s en familiebedrijven merkte Gerard van Nieuwenhuijzen bij collega’s de behoefte aan een klankbord, dat verder gaat dan het bespreken van de fiscale techniek. Het was voor hem voldoende aanleiding om met enkele enthousiaste collega’s een kenniscentrum op te richten, nu drie jaar geleden.
Foto: Gerard van Nieuwenhuijzen, directeur bij Van Oers Accountancy & Advies
Als directeur bij Van Oers Accountancy & Advies is hij medeverantwoordelijk voor de fiscale praktijk. Iedere adviseur bij Van Oers verbreedt gaandeweg zijn of haar fiscale kennis, maar Van Nieuwenhuijzen wilde daar meer structuur en diepgang in aanbrengen. Zo’n veertig tot vijftig fiscalisten verspreid over de verschillende kantoren in West-Brabant en werkzaam in de DGA-praktijk worden intern op kantoor opgeleid en gecoacht. “Vanuit het kenniscentrum signaleren we wat relevant is in de advisering.’’ Voor Van Oers is het een goede manier om zich extern te profileren op het gebied van DGA-advisering. Want, zo zegt Van Nieuwenhuijzen, “Hiermee hebben we iets bijzonders in huis”.
Familiediner
Dat ervaarden ook dertig cliënten van verschillende generaties, die eind september mochten aanschuiven bij het familiediner dat het accountants- en advieskantoor ieder jaar organiseert. Tijdens het diner stonden onderwerpen centraal zoals continuïteit en het inrichten van regels om het bedrijf over te dragen aan een volgende generatie. “Daar komen veel aspecten bij kijken, die verder gaan dan de fiscaliteit. Wanneer je te maken hebt met meerdere kinderen en er een opvolger aangewezen moet worden bijvoorbeeld. Daarnaast heb je behalve met een directie rekening te houden met de verdeling van de aandelen in het bedrijf over de verschillende staken binnen de familie.”
Hoogleraar Jan Adriaanse van de Universiteit van Leiden sprak tijdens het diner over zijn vakgebied turnaround management. Hij stelde de vraag hoe je kunt leren van fouten centraal. Van Nieuwenhuijzen: “Iedereen maakt fouten, maar de één reageert daar anders op dan de ander. Adriaanse vertelde dat mensen die durven te leren van fouten, succesvoller zijn in hun leven en mooiere bedrijven bouwen.”
Openheid van zaken
Tijdens het diner bleef het niet bij luisteren en het genieten van de verschillende gangen alleen. Voorafgaand aan iedere gang poneerde de hoogleraar telkens een stelling, waarover aan tafel werd gediscussieerd. Waar je vaak ziet dat fouten en mislukkingen als onwenselijk en ongemakkelijk worden beschouwd, beaamden de gasten dat deze in ondernemerschap vaak onvermijdelijk zijn. “De aanwezigen gaven aan dat fouten een leerproces vormen, ter verbetering van de bestaande organisatie en ter voorkoming van grotere problemen, ook om te groeien.” Wat Van Nieuwenhuijzen opviel, was dat de tafelgasten opvallend open waren ten opzichte van elkaar. “Misschien juist wel omdat ze niet met louter bekenden aan tafel zaten.”
Met man én vrouw
Ondertussen heeft Van Oers een nieuw product gelanceerd, de strategische inkomens- en vermogensplanning. Het krijgt waardering van DGA’s en familiebedrijven. Het accountantskantoor wil het organisatie breed uitrollen. “De planning verschaft inzicht in de toekomst.” Het is nou net wat Van Nieuwenhuijzen ambieert, want traditiegetrouw kijken accountantskantoren naar het afgelopen jaar. “Dat terwijl het veel interessanter is om te kijken naar toekomstige ontwikkelingen.” De inkomens- en vermogensplanning maakt op een compacte manier de ontwikkeling van het inkomen en vermogen over een langere periode inzichtelijk, waardoor er gefundeerde keuzes gemaakt kunnen worden. “We zitten in die gesprekken altijd met de man én vrouw om de tafel. De aanwezigheid van beide betrokkenen voegt veel toe.”
Prinsjesdag
De kracht van het kenniscentrum is wat hem betreft onontbeerlijk. Het speelveld verandert voortdurend. Neem afgelopen Prinsjesdag, waar weer diverse fiscale maatregelen voor 2019 en volgende jaren werden gepresenteerd. “Wij zitten daar als adviseurs kort op zodat we snel kunnen schakelen met klanten en de vertaalslag maken naar de gevolgen voor hun situatie.” Jammer is het wat Van Nieuwenhuijzen betreft dat onze overheid meer aandacht voor het grootbedrijf lijkt te hebben dan voor het MKB. “Wij krijgen dat van klanten terug en zien dat zelf ook. De overheid heeft het grote belang van het Nederlandse MKB als belangrijke werkgever en aanjager van de economie niet goed in de gaten. Wij laveren daar doorheen en vragen ook aandacht voor de problematiek, onder meer via beroepsorganisaties.” Van Nieuwenhuijzen is dan ook blij dat in de recent gepresenteerde plannen die dienen als alternatief voor het handhaven van de dividendbelasting er meer aandacht is voor de positie van het MKB.
Auteur: Carline Klijn – van Best
Meer informatie over OERS ACCOUNTANCY & ADVIES ROOSENDAAL, VAN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!