Mbo en hbo bundelen krachten in de luchtvaart
- 5 jun., 2018
- Technologie
Een bijzondere samenwerking binnen de minor Aerospace Engineering & Maintenance van Avans Hogeschool gaat het tweede jaar in. Mbo en hbo werken samen in deelprojecten van de minor die ten doel heeft een drone te ontwerpen én te bouwen. De drone gaat in Zuid-Afrika ingezet worden om de neushoorn te beschermen.
De hbo-studenten deden dat vorig studiejaar al in samenwerking met mbo studenten van ROC Tilburg, en dit jaar sluit AM&TS aan om de krachten van de mbo student en hbo student te bundelen. Zo’n 45 studenten van Avans en andere hogescholen hebben al laten weten aan de minor te willen deelnemen, die ook dit jaar in september van start zal gaan. Uniek aan deze minor is het aansluiten van nog eens 15 mbo’ers , die de opleiding tot vliegtuigonderhoudstechnicus volgen.
Praktisch onderlegd
Tijdens de minor Aerospace Engineering & Maintenance werken de hbo-studenten volgens docent Erik van der Lichte ‘met veel plezier en succes’ aan het bouwen van een drone. “De mbo’ers, die wekelijks aanhaakten, zijn praktisch goed onderlegd en waren afgelopen schooljaar een grote steun voor de hbo’ers. Ze dachten echt goed mee. Veel beslissingen werden in samenspraak met elkaar genomen.”
De mbo-studenten hebben al een paar jaar kennis over de luchtvaart op zak. Dat in tegenstelling tot de hbo’ers, van wie de meesten voor de eerste keer met luchtvaart in aanraking komen. Onder de hbo’ers bevinden zich studenten uit Litouwen, Zuid-Korea, Duitsland, Frankrijk, Italië.
Testvluchten maken
Aan het einde de éénjarige minor wordt de in de voorafgaande jaren steeds verder ontworpen drone ook daadwerkelijk gebouwd en getest. De drone zal dieren zoals de neushoorn in Zuid-Afrika moeten kunnen lokaliseren en uiteindelijk tegen stropers beschermen. In het minorproject zit volop ambitie: “We willen testvluchten maken in het gebied zelf. Maar eerst gaan we de drone op vliegbasis Woensdrecht vliegend krijgen en laten certificeren.”
Kijkje in de keuken van het hbo
Op de locatie van AM&TS start in september de bouw. Afgelopen schooljaar werd al het nodige voorwerk verricht. Rick van Opdorp, training manager bij Acrats, gaat samen met de studenten aan de slag in een gedeelte van een hangar die AM&TS ter beschikking stelt. Acrats, gespecialiseerd in het vervaardigen van composiet materialen, biedt de studenten begeleiding en onderwijs in het maken van composiet. “Het mooie van deze constructie is dat het mbo alvast een kijkje neemt in de keuken van het hbo. Mbo-studenten hebben nog twee jaar de tijd om de keuze te maken voor het bedrijfsleven of om verder te studeren.”
In de steigers
Afgelopen schooljaar ging het vooral om het ontwerp van de drone in de steigers zetten. Komend schooljaar wordt er gebouwd. Van Opdorp: “De studenten gaan de praktische fase in.” Hij benadrukt dat ook de hbo’ers nog voldoende mogen inbrengen: “Gaandeweg moeten zaken altijd aangepast worden.”
Het is niet alleen de drone voor de neushoorns in Zuid-Afrika waarmee de studenten aan de slag gaan. Ze mogen zich buigen over toepasbaarheid van een drone voor de inspectie van pijpleidingen, wat nu nog veelal met helikopters gebeurt. Van der Lichte: “Deze inspectie, waartoe bedrijven verplicht zijn, is nu nog saai en eentonig mensenwerk.” Deze drone wordt in een ander deelproject van de minor ontwikkeld.
Over de grens
Ook wordt binnen de minor naar een andere innovatieve toepassing van drones gekeken: personenvervoer. In Dubai worden drones al ingezet als taxidienst en als ondersteuning van de brandweer. De studenten wacht nog een afwisseling op het reguliere lesprogramma: ze gaan op studiereis naar een Franse vliegtuigbouwer. “We dompelen de minorstudenten volledig onder in de wereld van de luchtvaart”, zegt Van der Lichte enthousiast. “In Nederland is de luchtvaartindustrie een stuk minder groot ten opzichte van andere bedrijfstakken. Studenten die verder willen in deze richting, zouden zomaar in het buitenland aan het werk kunnen gaan. Bij Airbus in Duitsland bijvoorbeeld, of bij Boeiing in de Verenigde Staten.”
Auteur: Carline Klijn – van Best
Meer informatie over Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS):
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!