Nederlandse primeur: Avans Tilburg gastheer internationale Ecoweek
- 5 mei, 2017
- Bouw
De Academie voor Bouw en Infra van Avans Hogeschool in Tilburg organiseert van 7 tot en met 12 mei de Ecoweek. Daarmee heeft de onderwijsinstelling de primeur te pakken door als eerste in Nederland gastheer te zijn van het internationale evenement op het gebied van ecologische bouw.
De gehele week nemen studenten, docenten en experts uit zowel binnen- als buitenland de publieke ruimte in Tilburg en omgeving onder de loep om zo tot duurzame oplossingen te komen.
Ruim zestig studenten gaan onder leiding van docenten en professionals uit binnen- en buitenland met een aantal concrete projecten aan de slag. Ook dragen de Avanslectoraten Biobased Bouwen en Innovatie Bouwproces en Techniek met hun expertise bij aan de Ecoweek.
Tijdens die dagen ontwikkelen de deelnemers tijdens diverse workshops innovatieve ecologische bijdragen voor de bewoners van Tilburg. De Koepelhal dient als hoofdlocatie van de Ecoweek, waar geïnteresseerden de gehele week langs kunnen komen. Ook zijn er avondlezingen van experts en is er op vrijdag 12 mei een samenwerking met het congres Biobased Revolution dat op die dag eveneens plaatsvindt in de Koepelhal.
Wilhelmina Kanaal 12 kilometer lange groen blauwe zone
Zo gaan de deelnemers bestuderen hoe de Wilhelmina Kanaalzone in Tilburg opnieuw kan worden verbonden met de stad. In plaats van het als een waardevolle publieke ruimte te verwelkomen, lijkt het echter dat de stad in ruimtelijke zin zijn rug naar de kanaalzone heeft gedraaid. Behalve dat het industrieel waardevol is, kan het kanaal tegelijkertijd Tilburg van een 12 kilometer lange groenblauwe zone voorzien.
Reusachtig meubilair
Een ander project behelst het opbouwen van een reusachtig ontspan- en speelobject voor de bewoners van Tilburg. Het object wordt gemaakt van kratten, houten steigerplanken en pallets. De studenten worden aangemoedigd een voorwerp of ruimte te bouwen met biobased materialen zoals met pallets en kratten en steigerplanken. En dat alles met minimale mechanische verbindingen.
Renoveren en bouwen met stro
Ook in de directe omgeving van Tilburg loopt een project rondom een bestaand gebouw met bio-gebaseerde materialen. In Udenhout wacht gymzaal De Roomley op renovatie. Binnen het lectoraat Biobased Bouwen wordt onderzocht hoe dit te realiseren is door alleen biobased materialen te gebruiken, zoals onder andere stro. Stro dient ook als basis in een ander project dat komende week gerealiseerd wordt. Zo wordt er in de Margarita Maria Alacoque kerk samen met studenten, vluchtelingen een bezinningsruimte van dit biobased materiaal gebouwd. Inwoners van Tilburg kunnen zich aansluiten bij dit onderdeel.
Eindpresentatie
Op vrijdag 12 mei vindt ‘s middags de eindpresentatie plaats in de Koepelhal in Tilburg. Hier worden alle installaties gepresenteerd die de afzonderlijke projecten opleveren. Iedereen is welkom om te komen kijken naar de inspirerende biobased bouwwerken die in Tilburg te zien zullen zijn.
Congres Biobased Revolution
De Ecoweek wordt afgesloten tijdens het congres Biobased Revolution dat eveneens op vrijdag 12 mei plaatsvindt. Het congres wordt georganiseerd door de lectoraten Biobased Bouwen en Innovatie Bouwproces en Techniek. Om 16.30 uur wordt hier dan ook de publieksprijs uitgereikt aan één van de projecten die tijdens de Ecoweek zijn gecreëerd.
Avondlezingen voor de professional
Tijdens de Ecoweek zijn in de avonden diverse lezingen gepland, welke ook door het bedrijfsleven te bezoeken zijn. Voor de lezingen wordt een deelnemersbijdrage van 50 euro gevraagd. De volgende sprekers komen aan bod tijdens de avondlezingen: Michael Braungart, Jacob Voorthuis, Sue Spaid, Wim Goes, Han Wösten, Ronald Rovers en Eric Klarenbeek. Kijk voor meer informatie op www.ecoweek.nl.
Meer informatie over Avans Hogeschool:
Bekijk het complete profiel