Nieuw crossdock-centrum levert Forbo forse besparing

  • Logistiek & Vervoer

Forbo Flooring heeft op het terrein van de linoleumfabriek in Assendelft een nieuw distributiecentrum geopend. Het distributiecentrum is tot stand gekomen met hulp van Groenewout.

Nieuw crossdock-centrum levert Forbo forse besparing

Het pand van 5500 vierkante meter fungeert als crossdock-centrum. Zendingen uit alle twaalf fabrieken van Forbo worden hier gebundeld, wat Forbo in staat stelt om het aantal vrachtauto’s richting klanten te reduceren en de transportkosten te verlagen. Daarnaast fungeert het distributiecentrum als opslaglocatie voor linoleum en luxe vinyltegels en –planken. Groenewout heeft het haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en de bouw en inrichting begeleid.

Het nieuwe distributiecentrum staat op het eigen terrein van Forbo in Assendelft. Het pand heeft een oppervlakte van 5500 vierkante meter en een hoogte van 11 meter gebouwd. De inrichting bestaat uit palletstellingen die ruimte bieden aan 7500 pallets en een entresolvloer waarop een orderpickgebied met legbordstellingen is gecreëerd. Een oppervlakte van twintig bij vijftig meter is vrijgelaten voor de dagelijkse crossdock-operatie. Vijftien mensen, verdeeld over vier ploegen, bemannen het distributiecentrum.

Bovenop het dak prijken zonnepanelen die elk jaar goed zijn voor honderdduizend kilowatt, genoeg om de hele logistieke operatie te runnen. “Linoleum is een duurzaam product dat bestaat uit louter natuurlijke materialen. Ook in onze operatie willen we duurzaam zijn”, vertelt Kees van de Lagemaat, manager logistics bij Forbo Flooring.

Een forse besparing

Met het nieuwe distributiecentrum hoopt Forbo op jaarbasis fors aan kosten te kunnen besparen. Voor een groot deel betreft dat een besparing op transportkosten. Forbo Flooring levert namelijk niet alleen linoleum, maar ook vinyl- en textielvloeren en schoonloopsystemen. De producten worden in verschillende fabrieken in Europa gemaakt, met als gevolg dat klanten die orders voor meerdere producten plaatsen ook meerdere vrachtauto’s aan de deur krijgen. Via het nieuwe distributiecentrum worden deze stromen nu geconsolideerd, zodat de klanten minder vrachtauto’s aan de deur krijgen en Forbo zijn transportkosten kan verlagen. Daarnaast hoeft Forbo Flooring nu geen externe opslagruimte meer te huren.

Die opslagruimte was noodzakelijk dankzij de groeiende vraag naar linoleum in de vorm van tegels en planken. “Jarenlang hebben we het materiaal alleen op rollen uitgeleverd. Nu verkopen we het steeds vaker in de vorm van tegels en planken.”, vertelt Van de Lagemaat. Dankzij het nieuwe distributiecentrum hoeft Forbo geen huur meer te betalen voor externe opslagruimte en hoeft het geen kosten meer te maken voor het pendelen tussen de fabriek en deze opslagruimte.

Zwaartepunt in Assendelft

Het distributiecentrum is tot stand gekomen met hulp van Groenewout, dat een haalbaarheidsonderzoek heeft uitgevoerd. “We hebben in het verleden al vaker succesvol met Groenewout samengewerkt. Bij dit bureau zitten een aantal mensen met de specialistische kennis die nodig is om verschillende scenario’s door te rekenen”, stelt Van de Lagemaat. De haalbaarheidsstudie moest antwoord geven op twee hoofdvragen: wat zijn de potentiële besparingen die een nieuw distributiecentrum zou opleveren en wat is de optimale locatie? Het antwoord op de eerste vraag was erg positief, het antwoord op de tweede vraag Assendelft. “Wij hebben een erg sterke marktpositie in West-Europa, met name Benelux, Duitsland en Frankrijk. Omdat zestig procent van onze totale productie uit Assendelft komt, krijgt eigenlijk elke klant altijd wel een levering uit deze fabriek. Dan ligt het zwaartepunt al snel in Assendelft. Bovendien wordt Noord-Amerika voor ons een steeds belangrijkere markt. Ook voor de containerstroom naar dit continent bleek Assendelft een goede uitvalsbasis”, zegt Van de Lagemaat.

Binnen een half jaar gebouwd

Opmerkelijk is dat het distributiecentrum in nog geen half jaar is gebouwd en ingericht. Groenewout heeft daaraan bijgedragen door onder meer de kwaliteitscontrole en de projectbewaking voor zijn rekening te nemen. “Volgens het oorspronkelijke plan hoefde het distributiecentrum pas in november te worden opgeleverd. We hebben echter iedereen uitgedaagd om die datum zo veel mogelijk naar voren te halen. Dat is gelukt”, vertelt Van de Lagemaat, die open en eerlijk is over de reden. “De economie is nog steeds niet gunstig gezind, zodat elke kostenbesparing is meegenomen. Hoe eerder we het distributiecentrum in gebruik konden nemen, hoe eerder we afscheid konden nemen van de dure externe opslagruimtes.” Forbo kijkt uiterst tevreden terug op het project. Van de Lagemaat: “Mede dankzij de inspanningen van Groenewout hebben we een erg scherpe deadline kunnen halen en grip op de meerkosten kunnen houden.”

Meer informatie over GROENEWOUT :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!