Nieuwe groene transportbrandstof in de maak bij Van der Kooy Pijnacker
- 1 mrt., 2016
- Logistiek & Vervoer
Samen met de scheikundige ingenieurs van ARAM (actief op het gebied van projectmanagement, planning en engineering) ontwikkelt Van der Kooy Pijnacker een technologie om laagwaardige vetzuren om te zetten naar een nieuwe groene transportbrandstof, XTL.
XTL Pilot Project is een joint venture tussen Van der Kooy Pijnacker in Oosterhout en ARAM. Samen met de scheikundige ingenieurs van ARAM (een kennisprovider uit Capelle aan den IJssel, actief op het gebied van projectmanagement, planning en engineering) ontwikkelt Van der Kooy Pijnacker een technologie om laagwaardige vetzuren om te zetten naar een nieuwe groene transportbrandstof.
Groene energie
Deze innovatie van vetzuur naar groene energie past in de lijn van het internationale klimaatverdrag dat eind 2015 in Parijs werd gesloten. Doel van dit klimaatverdrag is om de opwarming van de aarde tegen te gaan door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Als de procesinstallatie XTL eenmaal full power gaat draaien (naar verwachting binnen twee jaar), levert Van der Kooy Pijnacker op termijn groene energie in de vorm van diesel, kerosine en benzine.
Van vetzuur naar transportbrandstof
Pilot XTL toont aan dat deze diesel, kerosine en benzine met vetzuren als basis van dezelfde kwaliteit is als de traditionele transportbrandstoffen. De aard van de grondstof vormt het enige verschil. De voorbereidingen voor de proefopstelling XTL startten begin 2015. Terwijl de ingenieurs van ARAM de technologie om van vetzuur groene brandstof te maken verfijnden, testten de technologen van Van der Kooy Pijnacker de resultaten.
Innovatieve technologie
De bruikbare groene transportbrandstof die deze innovatie oplevert, komt tegemoetkomt aan de wensen in het transitiedocument van het ministerie van Economische zaken. Hierin staat omschreven dat van alle transportbrandstoffen in 2020 10% in de vorm van groene energie moet zijn (in plaats van de huidige 6%). De broeikasemissie moet in 2050 met 40-70% zijn gereduceerd. Reden te meer waarom Van der Kooy Pijnacker ervan overtuigd is dat deze innovatieve technologie op termijn winstgevend zal zijn. De behoefte aan afname van diesel zal immers blijven bestaan.
Gepatenteerde technologie
De XTL technologie is door ARAM, uit Capelle aan den IJssel, gepatenteerd. Bij Van der Kooy Pijnacker past de technologie perfect in de bestaande bedrijfsactiviteiten, namelijk het verwerken van afvalvetten en afvaloliën. Om de bouw van de innovatieve procesinstallatie te financieren, is reeds contact gelegd met de regionale ontwikkelingsmaatschappijen REWIN en BOM. Geïnteresseerde groene investeerders zijn welkom om de pilot te komen bekijken, evenals het terrein dat Van der Kooy Pijnacker beschikbaar heeft om de demonstratieplant te gaan bouwen.
Meer over Van der Kooy Pijnacker
Van der Kooy Pijnacker verwerkt plantaardige en dierlijke afvaloliën en afvalvetten tot bruikbare producten zoals biobrandstof. Met een neus voor innovatie zoekt het bedrijf dat sinds drie jaar volledig in Oosterhout is gevestigd, steeds naar mogelijkheden om afvalvet te recyclen en om te zetten naar nieuwe toepassingen. Project XTL is de meest recente innovatie.
Auteur: Hennie van de Kar
Meer informatie over KOOY PIJNACKER B.V., VAN DER:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!