Octrooi op beschuitinkeping niet klein te krijgen
- 9 nov., 2016
- Financieel & Juridisch
Hij is inmiddels een van de beroemdste uitvinders van Nederland, Theo Tempels (77). In 1999 bedacht hij, een fervent beschuiteter, de inkeping in een beschuitje. Hij vroeg octrooi aan. In de zomer van 2016 won hij op basis van zijn octrooi een rechtszaak van een grote beschuitfabrikant.
Tempels is een gepensioneerde en eigenzinnige uitvinder uit Apeldoorn. Op de foto wil hij bijvoorbeeld niet, dan kan hij niet meer anoniem over straat. Tempels studeerde ooit boordwerktuigbouwkunde en bracht het grootste deel van zijn loopbaan door bij Philips. Op zijn 57e ging hij met pensioen. Zijn belangrijkste moment als uitvinder was in 1999. Hij genoot van beschuit maar ergerde zich aan het gepeuter om een beschuitje uit de rol te halen. Met een ronde vijl maakte hij een inkeping in een stel beschuiten en vervolgens stopte hij de beschuitjes met inkeping terug in de rol. Hij testte het resultaat bij zijn vrouw. Hij zag direct de kracht van zijn vinding en vroeg met succes octrooi aan.
Met een octrooi de markt op
Tempels wilde zijn vinding verkopen en ging onder meer langs Continental Bakeries. Hij kreeg gesprekken, maar veel verder kwam hij niet. De bakkers hadden geen belangstelling. Maar dan, in 2002, lanceerde Bolletje ‘een nieuwe vinding’: een beschuit met inkeping. Tempels veerde op en gaf aan bij het bedrijf dat ze inbreuk maakten op zijn octrooi.
Bolletje versus Tempels
Tempels koos het wapen van de publiciteit in de strijd. Hij belde alles en iedereen op, van het AD tot Hart van Nederland. Bolletje spande een kort geding aan en eiste dat de uitvinder stopte met zijn negatieve uitlatingen. Uiteindelijk sloot Bolletje met Tempels een licentieovereenkomst en sindsdien krijgt de uitvinder een vast bedrag per beschuitrol.
Van der Meulen
In 2011 startte de firma Van der Meulen een adviesprocedure bij het OCNL omtrent de geldigheid van het octrooi. Het OCNL kwam tot het oordeel dat de in het octrooi geclaimde uitvinding voor de hand lag. Tot een rechtszaak tussen de uitvinder en Van der Meulen kwam het evenwel niet.
En toen vocht Continental Bakeries het octrooi aan in 2015
Het miljoenenbedrijf claimde, net zoals voorgangers, dat het octrooi geen inventieve elementen zou bevatten. In de rechtszaak die door Continental Bakeries werd aangespannen kreeg Tempels, bijgestaan door V.O., gelijk. De Haagse rechter oordeelde, in weerwil van het advies van het OCNL, dat de inkeping wel degelijk inventief was. Het was inmiddels zomer 2016.
Miljonair Tempels?
Hij mag hier niks over zeggen, zo is contractueel vastgelegd. Tempels woont in een bescheiden rijtjeshuis en heeft naar eigen zeggen ook geen behoefte aan een tweede huis. Hoe dan ook, de uitvinder Tempels toont keer op keer aan hoe waardevol een goed octrooi is.
Meer informatie over V.O. PATENTS & TRADEMARKS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!