Studenten Juridische Hogeschool helpen startende ondernemers met vraagstukken
- 6 jun., 2018
- Financieel & Juridisch
Particulieren die kosteloos gebruik willen maken van rechtsbijstand, kunnen zich daarvoor tot verschillende instanties wenden. Voor ondernemers ligt dat vaak anders. Zij zijn al snel op zichzelf aangewezen voor het vinden van antwoorden op juridische vragen.
Studenten van de Juridische Hogeschool hebben daar iets op bedacht: afgelopen schooljaar zijn ze gestart met SJAK: het Studenten Juridisch Advieskantoor. De studenten die het kantoor gaan bemannen, helpen startende ondernemers met het opstellen van contracten en algemene voorwaarden, maar denken ook mee over vergunningen en rechtsvormen.
Businessplan schrijven
SJAK kwam afgelopen schooljaar voort uit een studieblok van dertien weken. De studenten, die de link van theorie naar praktijk moesten maken, werden uitgedaagd een businessplan te schrijven voor een juridisch adviesloket. Zeven groepen van studenten hadden daar interesse in. De groep die SJAK bedacht, won. Volgens de docenten verbond het plan de visie van de hogeschool op vernuftige wijze met een praktische invulling van een juridisch adviesloket.
Frank Klaassen, docent Juridische Hogeschool en lid van de projectgroep Ondernemerschap, vertelt: “Dit beroepsproduct is een mooi voorbeeld van hoe een schoolopdracht een geweldige bijdrage aan de praktijk kan leveren.”
Online bier verkopen
De eerste start-up die de studenten mogen ondersteunen, is al gevonden: Startup door studenten: Partijen bier die met het oog op de houdbaarheid niet meer worden verkocht aan supermarkten of de horeca, kunnen nog uitstekend worden gebruikt voor een feestje. Als online bedrijf willen de studenten van de hogeschool het bier verkopen. Juridische ondersteuning bij het starten en runnen van hun onderneming krijgen ze van de drie studenten die SJAK vertegenwoordigen.
Via het Avans Ondernemerscentrum (AOC) worden ook al start-ups begeleid, net als bij het Fontys Centrum voor Ondernemerschap (CVO). In de toekomst wordt de samenwerking tussen deze twee mogelijk intensiever, onder de paraplu van SJAK.
Startersvragen
De onderwijsinstellingen hopen op deze manier op laagdrempelige wijze bij te dragen aan de start van een onderneming. Klaassen legt uit: “Als startende ondernemer heb je vaak een aantal vragen waar je ooit een keer het antwoord op moet krijgen. Daar willen de studenten vanuit SJAK bij helpen. De vragen hebben te maken met rechtspersonen, of arbeidsrecht.”
De studenten, die in SJAK een gat in de markt zien, behandelen zaken met een relatief laag financieel belang. “Het betreft zaken die voor de advocatuur van minder belang zijn. Dit soort zaken valt daardoor vaak tussen wal en schip”, weet Klaassen.
Adviserende rol van de jurist
Binnen de hbo-opleiding ontstaat steeds meer aandacht voor het ondernemerschap. “We zijn het onderwerp proactief in het curriculum aan het doorvoeren. Juridische studenten die affiniteit met ondernemerschap hebben, vervullen daarin vaak een adviserende rol. Daar spelen we op in. Ondernemerschap voeren we daarom enerzijds door in het curriculum en anderzijds laten we studenten zien hoe ze concreet een bijdrage aan ondernemerschap kunnen leveren. Zo proeven ze alvast van de echte wereld waarin ze na de studententijd terecht komen.”
Nu nog naast het reguliere lesprogramma
Vanaf komend schooljaar hopen de studenten en hun begeleiders concreet aan de slag te gaan. Zo moet SJAK het vehikel worden waar de student naast het reguliere lesprogramma of tijdens een minor dan wel afstuderen alvast een adviserende rol op een kantoor kan bemannen. Drie studenten vormen nu als bestuur het dagelijks aanspreekpunt, dat zo’n 8 uur van hun tijd per week kost. “Vergelijk dit met de tijd die je kwijt bent aan het vervullen van een bestuursrol in je studentenvereniging.” Vanuit zijn kennis over bestuursrecht is Klaassen als docent betrokken, samen met twee collega’s die zijn gespecialiseerd in civiel recht en executierecht.
“We gaan het leveren van juridisch advies zoals SJAK dat doet opnemen in het curriculum, of invoeren in de vrije ruimte. Kies je voor dat laatste, dan weet je zeker dat de interesse van de student hier ook echt ligt.” Het streven is om ook partners bij advocatenkantoren aan het advieskantoor te committeren. Klaassen: “Zo dichten we straks echt een gat tussen de advocatuur en de particuliere rechtshulp die mensen inschakelen.”
Auteur: Carline Klijn – van Best
Meer informatie over Juridische Hogeschool Avans-Fontys:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!