Samenwerking onderwijs, overheid, ondernemers levert banen op
- 24 sep., 2018
- Arbeidsmarkt
Samenwerken loont, dat bewijst het opleidingstraject ‘Keukenhelden van de Toekomst’. Ondernemers in de horecabranche hebben steeds meer behoefte aan gekwalificeerd, maar bovenal enthousiast personeel.
De ervaring leert dat de zoektocht naar een goede match tussen ondernemers en werkzoekenden niet altijd constructief verloopt. Voor het Werkgeversservicepunt (WSP) West-Brabant was dit hét signaal om de krachten te bundelen tussen de zogeheten 3 O’s (Overheid, Onderwijs en Ondernemers).
Keukenhelden van de Toekomst
‘Keukenhelden van de Toekomst’ is in september gestart en is het eerste traject dat inspeelt op de actuele vraag en behoeften van de betrokken partners: ROC West-Brabant, WSP West-Brabant en regionale werkgevers uit de horeca. Tot nu toe hebben 16 deelnemers een contract bij een werkgever en krijgen ze één dag per week (praktijk)les bij het Cingel College om hun diploma voor de opleiding tot kok (MBO-niveau 2) te behalen.
WSP West-Brabant
Namens het Werkgeversservicepunt (WSP) West-Brabant zijn de werkgeversadviseurs Sjoerd Beijen en Tim van Riel verantwoordelijk voor de sectoren horeca & detailhandel. Binnen deze branches trachten ze ingangen te faciliteren waardoor mensen vanuit een uitkeringssituatie makkelijker doorstromen naar betaald werk. Een rondje langs de 3 O’s geeft aan dat er vanuit alle stromingen tevredenheid is over de samenwerking.
Verwachtingen en mogelijkheden
Werkgeversadviseur Sjoerd Beijen geeft een toelichting over de invulling van het traject; “Werken in de horeca vraagt passie voor het vak, een dienstverlenende instelling en flexibiliteit”, vertelt Beijen. “Op basis van deze criteria schrikt het mensen af om in deze sector aan de slag te gaan. In samenwerking met ROC West-Brabant én werkgevers is - voorafgaand aan het traject - aan alle potentiele kandidaten een goed beeld geschetst van de verwachtingen en de mogelijkheden die het hen biedt richting de toekomst.”
Een druppel op de gloeiende plaat
“Samen met hoteliers en restauranthouders werden daarna duidelijke afspraken gemaakt zodat kandidaten én werkgevers tot een win-winsituatie konden komen. Na een aanloopperiode van vier maanden zijn we enorm trots dat inmiddels 16 kandidaten aan de slag zijn in de keuken én binnen ROC West-Brabant. Kortom het traject faciliteert een baan en opleiding maar we zijn ons ook terdege bewust dat – gelet op het aantal openstaande vacatures in de horeca – het traject enkel een druppel op de gloeiende plaat is”.
Dit smaakt naar meer
Ook Tim van Riel is tevreden over de samenwerking en vult zijn collega aan over de enorme vraag naar horecapersoneel in het land en de regio; “Door dit traject is de honger nog niet gestild en deze eerste samenwerking smaakt naar meer. We zijn nu met het Cingel College, onderdeel van het ROC West-Brabant, aan het kijken of we kunnen starten met hospitality-trajecten. De doelstelling is om via maatwerk en passend onderwijs mensen in een korte periode een accreditatie te laten halen op MBO Niveau 2, die aansluit op specifieke behoeftes uit de markt voor zowel de horeca als detailhandel. Ook dit traject willen we weer in nauwe samenwerking met ROC West-Brabant en werkgevers gaan opstarten”, aldus een opgetogen Van Riel.
Opleiden en werken
Ivo van Opbergen, accountmanager Bedrijfsopleidingen bij ROC West-Brabant, is in zijn nopjes met de samenwerking: “Vanuit het ROC, zowel landelijk als regionaal, zien we het belang in van een nauwe regionale samenwerking tussen Overheid, Ondernemers en Onderwijs. De handen ineen slaan door goed te luisteren naar de vraag vanuit de arbeidsmarkt en daarbij het juiste concept vinden waarin het matchen van mens en werk, ontwikkeling, werkervaring en uiteindelijk een baan voorop staan. Ook Sjoerd de Lange, afdelingsmanager Cingel College, beaamt dat het lanceren van nauwe en warme samenwerkingsverbanden tussen de 3O’s van essentieel belang is om een kans van slagen te hebben. Met als uiteindelijke doel deelnemers naast hun betaalde baan ook een persoonlijke groei en opleiding te laten behalen”.
Van sceptisch tot uitermate tevreden
“In het begin was ik sceptisch over de samenwerking aangezien eerdere trajecten niet van de grond kwamen”, vertelt Peter Werther, uitbater van Hotel Mastbosch. “Tot op heden ben ik uitermate tevreden over de samenwerking. Mijn keukenbrigade is inmiddels versterkt met een Syrische kok die zelfs extra Nederlandse les krijgt om zodoende de keukentaal onder de knie te krijgen. Kortom alles wordt ingezet om het traject succesvol te maken”, besluit Werther.
Meer informatie over WerkgeversServicepunt West-Brabant:
Bekijk het complete instantieprofiel
Meer informatie over Curio:
Bekijk het complete profiel