‘Succes delen als het kan, pijn delen als het moet’
- 14 feb., 2017
- Zakelijke dienstverlening
Een aantal startups uit de stal van OndernemersLift+ heeft in de afgelopen maanden nieuwe investeerders weten aan te trekken. Daardoor kunnen zij verder met de ontwikkeling van hun producten en uitbouw van hun bedrijf.
“Iedereen wil de kip met de gouden eieren, maar een goed idee is nog geen innovatie en een product is nog geen bedrijf”, zegt business developer Raymond van den Bos van OndernemersLift+. “Voor de startupfase is vaak financiering nodig. Daarom is het belangrijk dat startups de verwachtingen van financiers en investeerders op een goede manier managen.”
Financiering
Tientallen casussen van OndernemersLift+ wisten de afgelopen tijd de aandacht op zich te vestigen en daardoor de belangstelling van investeerders op te wekken. Dat is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van deze bedrijven. Want in de praktijk blijkt de zoektocht naar financiering voor startups een tijdrovende klus te zijn. “Iedere startup kan zich sneller ontwikkelen als de ondernemer zich minder zorgen hoeft te maken over de financiering”, stelt Raymond van den Bos. “Om in aanmerking te komen voor een lening of subsidie moet een ondernemer telkens opnieuw het proces door van intake, beoordeling en verantwoording. Iedere geldverstrekker stelt zijn eigen voorwaarden en doelen en kent beperkingen. Financieringsketens bestaan wel op papier, maar blijken vaak weerbarstig in de praktijk."
Balans
De doorlooptijd van idee naar verkoopbaar product of dienst is eveneens een belangrijke succesfactor. Van den Bos: “De markt vraagt telkens weer om beter, sneller en goedkoper. Voor startups is het daarom de kunst om goed te balanceren. Zij moeten met hun beschikbare middelen - kennis, kunde en cash - steeds voldoende progressie in de ontwikkeling van hun product blijven boeken om vervolgfinanciers te overtuigen. Daar bestaan geen cursussen voor en de praktijk is meestal nog weerbarstiger. Het heeft meer te maken met houding en gedrag. Balans is namelijk ook wat iemand aan realistische verwachtingen communiceert en dat partijen elkaar leren begrijpen. Brengt een klant bijvoorbeeld ook omzet binnen, of niet?
Het binnenhalen van een eerste order is een geweldige stap voorwaarts, maar vaak kost de implementatie bij een klant ook extra tijd. Een eerste klant betekent dus nog niet altijd omzet, terwijl de kosten door lopen. Daarom is het belangrijk dat startups een goede balans houden tussen de reële verwachtingswaarde, communicatie met hun investeerders en hun eigen financiële positie. Een startup mag best even in de wolken zijn als hij zijn eerste klant binnenhaalt, als hij maar met beide benen op de grond blijft staan."
Pieken en dalen
OndernemersLift+ ondersteunt startups in de golfbeweging naar succes. “Iedere ondernemer krijgt te maken met pieken en dalen. Wanneer je als OndernemersLift+ succes support, dan betekent dat ook dat je moet delen in de pijn. Niet in de laatste plaats uit zich dat in persoonlijke steun. Ondernemers hebben het vaak niet makkelijk als ze bij het uitblijven van succes moet gaan stoppen. Of als ze in zwaar weer zitten en alle zeilen bij moet zetten om een faillissement te voorkomen. Op die momenten is het vaak lastig om keuzes te maken en willen wij hen ook helpen. Succes delen als het kan, pijn delen als het moet. Zo proberen wij om in iedere situatie een verantwoorde afweging te maken in het belang van de startup en daarmee ook van OndernemersLift+. Financieren is en blijft mensenwerk."
Meer informatie over OndernemersLift+:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!