Sugar Project, ingenomen suikers bereiken niet langer meer het bloed
- 16 mei, 2012
- Agrofood & Biobased
Het project Sugar brengt de life sciences in Zuidoost-Nederland op een nog hoger niveau. Er wordt bijgedragen aan het imago van een excellente regio op voedingsgebied.
Paspoort
Projectnaam | SUGAR: serious business with glucosetransportation and regulation | |
Geïnterviewde | Ad van Gorp, directeur van Lead Pharma | |
Sector | Food & Nutrition | |
Doel project |
Het ontwikkelen van voedingsproducten met daarin stoffen die de opname van suikers door de darmen blokkeren. |
|
Omvang |
2,9 miljoen euro | |
Looptijd | juni 2010 – juni 2012 | |
Projectpartners |
Lead Pharma Holding, Biqualys BV, Wageningen Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Wageningen, Medical Field Lab Maastricht. |
We weten dat het slecht is voor onze gezondheid en toch eten we er veel te veel van: suikers. Ze maken dik en kunnen diabetes veroorzaken, een ziekte die hoge bloeddruk en hartfalen tot gevolg kan hebben. Het PiD-project SUGAR (Serious business with Glucose transportation and Regulation) biedt een oplossing dankzij een technologie die ervoor zorgt dat de suikers die mensen innemen het bloed niet bereiken.
Ad van Gorp, directeur van Lead Pharma, een technologiebedrijf in medicijnen en penvoerder van het project, doet al een decennium onderzoek naar de opname van voedingsstoffen in het lichaam.
Mineralen, vitaminen en suikers worden in het lichaam opgenomen via transporteiwitten in de wand van de darm, vertelt hij. “Wanneer je ervoor zorgt dat de opname van suikers in de darmen wordt geremd, dan kunnen mensen de suikers gewoon blijven eten, terwijl deze niet of veel minder in het lichaam worden opgenomen. Je eet een ijsje of chocoladereep en de suiker verlaat het lichaam gewoon via de ontlasting.”
Met deze technologie kunnen suiker gerelateerde aandoeningen als diabetes en obesitas veel beter worden bestreden, is de overtuiging van Van Gorp. Het is zaak om stoffen te vinden die de opname van suikers remmen. Het is bekend dat moleculen in de schil van appels dit doen, maar deze worden afgebroken in de maag. Het zoeken is dus naar stoffen die in de maag overleven. “Dat zoeken is een bewerkelijke klus, want het aantal bestaande moleculen is zeer groot. In die enorme hoeveelheid moeten de juiste worden gevonden.” Van Gorp: “Er is een aantal technologieën om de geschikte moleculen te vinden. We verwachten dat we de moleculen eind 2010, begin 2011 kunnen identi?ceren.”
Wanneer de stoffen zijn gevonden en gepatenteerd, gaat het consortium samen met een grote voedingsmiddelenproducent producten ontwikkelen –bijvoorbeeld een ijsje of frisdrank– waarin ze de suikerremmer integreren. “Dit is nog een lang traject, want het is niet toegestaan zomaar allerlei sto?en aan voedingsmiddelen toe te voegen. We verwachten dat het nog ongeveer vijf jaar zal duren voordat de eerste producten op de markt komen.”
Deze innovatieve voeding zal voor veel mensen een uitkomst zijn, zegt Van Gorp. Want voorlichting door de overheid en advies van artsen lijken onvoldoende om mensen te weerhouden van het eten van producten met suikers. “Met deze technologie voorkomen we voor een deel dat mensen diabetes en alle vervelende gevolgen hiervan krijgen.”
Het project SUGAR brengt de life sciences in Zuidoost-Nederland op een nog hoger niveau, is de overtuiging van de onderzoeker. “Met SUGAR dragen we bij aan het imago van een excellente regio op voedingsgebied. Dankzij de technologie om opname van suikers te remmen kan de regionale voedingsindustrie leider worden in het toevoegen van deze sto?en aan voeding.
Grote binnenlandse en buitenlandse bedrijven zullen mogelijk in het product willen investeren en zich hier vestigen.” Dit alles zal zorgen voor een toename van de werkgelegenheid, zowel in de ontwikkeling van de technologie als in het produceren van de stoffen en de producten. “Het kan een groot succes worden”, is de overtuiging van Van Gorp.
Meer informatie over LEAD PHARMA FOOD B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Meer informatie over Brainport Eindhoven:
Bekijk het complete instantieprofiel
Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche