't WerkTverband helpt kwetsbare jongere op arbeidsmarkt
- 3 sep., 2015
- Arbeidsmarkt
Om kwetsbare jongeren passend een duurzame plek op de arbeidsmarkt te laten vinden, trekken onderwijs en gemeenten gezamenlijk op. Dit doet AgriFood Capital onder andere binnen het project ‘t WerkTverband.
In 2013 is vanuit het landelijke initiatief ‘De Werkschool’ in deze regio ’t WerkTverband ontstaan. ’t WerkTverband richt zich op de versterking van de samenwerking tussen Praktijkonderwijs (PRO), Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO), ROC’s, UWV en gemeenten. Middels deze samenwerking wil AgriFood Capital voor kwetsbare jongeren de sluitende aanpak onderwijs – arbeidsmarkt behouden en in gezamenlijkheid jongeren, die uitvallen na schoolverlaten, begeleiden naar de arbeidsmarkt.
‘t WerkTverband
‘t WerkTverband is een samenwerkingsverband dat als doel heeft om een sluitende aanpak onderwijs – arbeidsmarkt te realiseren voor kwetsbare jongeren, zodat zij duurzaam hun plek vinden op de arbeidsmarkt. Om dit te realiseren:
- Wordt er een solide basis voor samenwerking tussen onderwijs, UWV en gemeenten gevormd ten behoeve van de gezamenlijke aanpak van arbeidstoeleiding van kwetsbare jongeren. De samenwerking vindt plaats op operationeel, tactisch en strategisch niveau.
- Wordt er ingezet op expertise ontwikkeling binnen de gemeente voor de doelgroep kwetsbare jongeren en de te ontwikkelen integrale jongerenaanpak.
- Vindt er kennisuitwisseling plaats tussen onderwijs instellingen en wordt het stage netwerk met elkaar gedeeld. Op deze manier wordt voorkomen dat men het wiel opnieuw uitvindt.
- Wordt er ingespeeld op de invoering van de decentralisaties Participatiewet, ABWZ-WMO, Jeugdwet en Passend onderwijs.
Ambitie
De deelnemende partners van ’t WerkTverband hebben de volgende ambitie:
“Alle jongeren die uitstromen uit VSO, PRO, VMBO, Entreeopleiding en uitvallers vanuit MBO 2 in de regio NOB gaan naar vervolgonderwijs, hebben een duurzame werkplek, een passende dagbesteding of zitten in een toeleidingstraject.”
Om dit te realiseren werken de deelnemende partners met elkaar samen. Enkele concrete acties die hiertoe bijdragen zijn onder andere: onderwijs deelt onderling haar stage-netwerk, onderwijs werkt samen in de ESF periode 2014 – 2020 met als aandachtspunt stage- en leerwerkplekken, gemeenten schuiven aan bij het uitstroomoverleg van onderwijs en er worden vacatures vanuit de gemeente met onderwijs gedeeld. ’t WerkTverband is een dynamische samenwerking die zich meebeweegt met de (landelijke) ontwikkelingen en als uitgangspunt heeft zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande structuren.
Streven is dat per 1 januari 2015 door de samenwerking in ’t WerkTverband de volgende doelen gerealiseerd zijn:
- “Kwetsbare jongeren in de boot” staat regionaal op de agenda bij alle netwerkpartners.
- Er zijn afspraken over sluitende aanpak onderwijs – arbeidsmarkt voor kwetsbare jongeren met UWV, gemeenten en onderwijs, bij voorkeur middels een convenant.
- Er is een werkstructuur op strategisch, tactisch en operationeel niveau tussen gemeenten en onderwijs waar arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren op de agenda staat.
- Er is een regionale gereedschapskist voor werkgevers op basis waarvan het aannemen van kwetsbare jongeren gestimuleerd wordt.
- Onderwijs en overheid trekken gezamenlijk op richting werkgevers waarbij werkgevers in de lead zijn.
- Samenwerking tussen onderwijs in het programma ESF 2014 – 2020 voor arbeidstoeleiding en kennisdeling tussen VSO en PRO tijdens deze langdurige samenwerking.
- Afspraken over de samenwerking bij uitval jongeren tussen onderwijs en gemeenten.
Het uitgangspunt bij het behalen van deze doelstellingen is dat op basis van een duurzame samenwerking de expertise van de verschillende partners optimaal wordt gebruikt, middelen ontschot worden en werkgevers optimaal ondersteund worden bij plaatsing van een jongeren.
Meer informatie over AgriFood Capital:
Bekijk het complete instantieprofiel
Las-Pers produceert roosters in staal, roestvaststaal, aluminium en kunststof