Techniekportaal De Kempen helpt bij scholingsplannen
- 30 okt., 2017
- Arbeidsmarkt
Opleiden doe je zelf, toch? Het opleiden van personeel is en blijft een verantwoordelijkheid van de ondernemer. Moet je dit helemaal zelf doen? In je eigen bedrijf met eigen mensen?
Er is een groot gebrek aan goed opgeleid Technisch Personeel in de Kempen, het middelpunt van de Maakindustrie. De reguliere instroom kan niet aan de vraag van de bedrijven voldoen en actie is daarom nodig.
Techniekportaal De Kempen
Met de hulp van Techniekportaal De Kempen, opgezet door het KOP (Kempisch Ondernemers Platform), is het ook mogelijk om dit gezamenlijk te doen. Ook zijn er mogelijkheden om de kosten voor de opleiding (deels) te subsidiëren. Door gebruik te maken van de aanwezige specialistische kennis in uw bedrijf en dit te koppelen aan de onderwijskundige en technische kennis uit het onderwijsveld kunnen opleidingen op maat samengesteld worden die nieuw en zittend personeel sneller, beter en efficiënter inzetbaar maken. Door dit gezamenlijk met collega-bedrijven te organiseren kunnen de kosten gedrukt worden. Ook streven wij ernaar op de opleidingen in de eigen bedrijfsomgeving te laten plaats vinden.
Vraag beantwoorden
Met deze aanpak hoopt de Techniekportaal de Kempen de groeiend vraag naar meer en beter opgeleid personeel voor uw sector te beantwoorden. Dit past ook in ons streven om de opleidingsvraag en het onderwijsaanbod te verbeteren en daarmee meer mensen te interesseren in een baan bij onze lokale bedrijven.
1. Scholing en werving
Door de waan van alle dag verdwijnt (BIJ)SCHOLING van zittend personeel vaak naar de achtergrond terwijl het steeds moeilijker wordt om personeel aan je bedrijf te binden en nieuw personeel te werven. Het opzetten van speciale programma voor scholing of extra werving is vaak problematisch vanwege tijdgebrek en capaciteit. Het inroepen van externe deskundigheid is niet alleen erg kostbaar maar vraagt ook aandacht van vanuit het bedrijf.
Kortom scholing en werving is een probleemgebied, dat met name in drukke tijden moeizaam in te vullen is. Daarbij komt, dat de scholing die men wenst niet altijd te krijgen is of op tijden plaats moet vinden waar de mensen hard nodig zijn in het bedrijf.
Vaak sluit het programma van de opleiding niet naadloos aan op de wensen mbt tot de kennis die men wil verkrijgen. Ook het aantal deelnemers aan de training speelt een belangrijke rol. Om een rendabele training te organiseren zijn in de meeste gevallen zo’n 10 tot 15 deelnemer nodig.
Grote bedrijven hebben daar over het algemeen geen problemen mee, maar voor het MKB is dit vaak een hele opgave.
2. Hulp van het Techniekportaal De Kempen
Opleiden kent 2 belangrijke aspecten: de juiste kennis overbrengen aan de juiste mensen.
De juiste kennis wordt bepaald door de vraag van het bedrijfsleven. Deze vraag kan heel diverse zijn en moet dan ook per sector of per bedrijf duidelijk kenbaar gemaakt worden. Op basis van deze vraag kan dan een geschikte opleiding gezocht worden al dan niet op maat gemaakt om aan de kennisvraag te kunnen voldoen.
Het ontwikkelen van zo’n kennispakket is een samenspel tussen bedrijven en onderwijs. Stichting techniek portaal de Kempen wil bevorderen, dat de juiste partijen bij elkaar komen om dit te realiseren.
Het tweede aspect betreft het werven van kandidaten om aan een training deel te nemen. Betreft het reeds eigen personeel, dan is vaak het optimale aantal voor een rendabele training belangrijk. Samenwerking tussen bedrijven onderling in dezelfde sector kan hierbij zeer efficiënt werken.
Brancheverenigingen zien graag initiatieven waarbij binnen een sector samengewerkt wordt om opleidingen te realiseren. In veel gevallen kunnen er afspraken gemaakt worden voor financiële steun. Ook hier wil Techniekportaal de Kempen zich inzetten.
3. Voorbeeld
Stichting techniekportaal de Kempen heeft inmiddels enkele trajecten weten te realiseren.
Zo is er training voor het bouwen van elektrotechnische panelen georganiseerd. Samen met Vencomatic en het Summa-college is een specifieke training ontwikkeld. Het bijzondere hiervan is de flexibele instroom. Door middel van zogenaamde kenniskaarten kunnen kandidaten zichzelf testen. Vervolgens kan men dan op het juiste niveau instromen.
De cursus werd gegeven gedurende een aantal weken op het bedrijf aansluitend aan het werk en er werd gewerkt aan eigen panelen, die later ook daadwerkelijk ingezet zijn. Het geheel is afgesloten met een certificaat.
Voor meer informatie: Techniekportaal De Kempen Peter van der Aa, of Jan Thijs.
Meer informatie over Kempisch Ondernemers Platform (KOP):
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!