Tilburg van moderne industriestad naar slimme duurzame maakstad

  • Regionale ontwikkeling

Tilburg staat van oudsher bekend om haar maakindustrie. De stad heeft zich de afgelopen decennia voortdurend opnieuw uitgevonden. Van textielstad naar moderne industriestad. En nu naar… slimme en duurzame maakstad.

Tilburg van moderne industriestad naar slimme duurzame maakstad

Deze ambitie wil Tilburg waarmaken door vol in te zetten op de maatschappelijke opgaven die voor Midden-Brabant zijn vastgesteld in het Strategische meerjarenplan 2019-2023 van Regio Hart van Brabant en Midpoint Brabant: digitalisering, circulaire economie, energietransitie en talentontwikkeling.

De kracht van Tilburg ligt in het ontwikkelen en vooral toepassen van nieuwe technologieën. De ondernemingen schakelen snel en produceren flexibel. In diverse proeftuinen ontstaan nieuwe initiatieven. Samen met de internationaal toonaangevende logistiek en de sterk opkomende digitale sector kan Tilburg bogen op een ijzersterke keten van producten en diensten. Ook profiteert het bedrijfsleven van het rijkelijk aanwezige wetenschappelijk en praktisch onderwijs. De economische ontwikkeling van de maakindustrie gebeurt nadrukkelijk in samenhang met het verbeteren van de samenleving.

Grote diversiteit aan technologieën

De Tilburgse maakindustrie is zeer divers. De bouw-, metaalproducten-, meubel-, voedingsmiddelen-, chemische en grafische industrieën zijn bovengemiddeld aanwezig. Textiel is weliswaar al lang niet meer de grootste sector, maar timmert hard aan de weg met vernieuwende initiatieven op het gebied van technologie en circulaire economie. Tilburg heeft vooraanstaande bedrijven in uiteenlopende sectoren van de maakindustrie. Juist de veelzijdigheid geeft de stad extra glans en veerkracht.

Bij de transitie naar slimme en duurzame maakstad gaat het om het duurzaam verslimmen van producten. Gemeente Tilburg en de regionale economische ontwikkelorganisatie Midpoint Brabant richten zich vooral op productie-, simulatie- en data- en communicatietechnologieën. Deze komen onder andere bijeen in Gate2 in Rijen, dé Smart Industry hub van Midden-Brabant. Hier werken bedrijven en onderwijs nauw samen aan projecten als Fieldlab CAMPIONE (voorspelbaar onderhoud) en Cyber Physical Factory (proeftuin voor technologische innovatieprojecten).

Om te blijven concurreren op internationale schaal stimuleert Tilburg het experiment. Nieuwe projecten komen tot bloei in Living Labs als MindLabs, DAF Technology Lab, Fuji Innovation Lab, en projecten als DALI (Data Science voor Logistieke Innovatie) en Deltaplan Techniek (koppeling techniekonderwijs en arbeidsmarkt). Digitalisering heeft een enorme impact op het verslimmen van de moderne maakindustrie. In Tilburg is deze nieuwe digitale sector enorm booming, met de Spoorzone als creatieve broedplaats.

Tilburg wil in 2045 100% circulair te zijn, vijf jaar eerder dan het landelijke doel. Met 2030 als tussenstation: 50% circulair. Deze ambitie heeft grote invloed op de maakindustrie. Productketens gaan anders ingericht worden. Onder de naam Up New ontwikkelt Midpoint Brabant diverse circulaire innovatie-, leer- en maakcentra in Tilburg en omgeving, waaronder voor textiel (in het Drögepand naast het TextielMuseum), leder, bouw en food.

Toekomst

Tilburg zet voor de toekomst in op het verder ontwikkelen van haar krachtige maakindustrie, met een flexibele productiestructuur en een open logistieke keten van internationaal topniveau. Innovaties worden bij voorkeur met en vanuit de samenleving ontwikkeld, in een samenwerking tussen ondernemingen, onderwijs en overheden.

Met de campagne Smart Makes gaat Tilburg haar slimme en duurzame maakindustrie extra promoten. Wil je meer weten? Kijk op makeitintilburg.com/smartmakes.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!