Water van groot belang in nieuwe babyvoedingfabriek Danone

  • Zakelijke dienstverlening

Danone bouwt bij Cuijk een grote, nieuwe fabriek voor de babyvoeding van Nutricia. Vanwege de kwaliteit en leveringszekerheid koos Danone voor samenwerking met Brabant Water.

Water van groot belang in nieuwe babyvoedingfabriek Danone

Foto: Joost Oosterbroek, Utility Manager bij Danone Earlylife Nutricion

Het is de grootste investering van Danone ooit: 240 miljoen euro steekt het bedrijf in een nieuwe fabriek voor reguliere en specialistische babyvoeding van Nutricia in het Brabantse Haps (vlakbij Cuijk). De nieuwe vestiging kan straks jaarlijks 50.000 ton babyvoeding produceren.

Nutricia populair

De babyvoeding van Nutricia is populair. “We exporteren wereldwijd, en door de stijgende welvaart is er steeds meer vraag naar onze producten”, zegt Joost Oosterbroek, Utility Manager bij Danone Earlylife Nutricion. “Deze uitbreiding is nodig om aan die stijgende vraag te voldoen.”

In eerste instantie zou de fabriek standaard babyvoeding gaan maken, later zou daar de specialistische babyvoeding (bijvoorbeeld voor kinderen met koemelkallergie) bijkomen. Die wordt op dit moment in een fabriek in Cuijk gemaakt. Door een brand in januari dit jaar wordt nu de gespecialiseerde voeding versneld naar Haps overgebracht. Danone blijft graag in de buurt van Cuijk, vanwege de grote expertise onder het huidige personeel.

Grote rol water

De productie van babyvoeding is een proces waarin water een grote rol speelt. “Wij verbruiken behoorlijk wat water: om te reinigen, maar ook in de productie”, vertelt Oosterbroek. “We hebben daarvoor water van hoge kwaliteit nodig, dat bovendien altijd beschikbaar is. Danone stond voor de keuze om dat uit eigen bronnen te halen, of om Brabant Water daarvoor verantwoordelijk te maken.”

Hoge waterkwaliteit

Danone koos voor Brabant Water: vanwege de lagere investering, maar met name vanwege de goede kwaliteit en leveringszekerheid die Brabant Water biedt. “Wij kunnen geen twee uur zonder water”, zegt Oosterbroek. “Bovendien houdt Brabant Water de kwaliteit van het water streng in de gaten.” Daardoor is een stabiele kwaliteit beter gegarandeerd dan dat zou kunnen bij water uit een eigen bron.

Dat maakt het water geschikt voor reiniging van de installaties. Het water dat in het product zelf wordt gebruikt, ondergaat nog een extra behandeling in een ‘omgekeerde osmose-installatie’. “Dat is om de waterkwaliteit zo hoog en constant mogelijk te krijgen”, legt Oosterbroek uit.

Maximale leveringszekerheid

De aansluiting op het net van Brabant Water (die binnenkort gereed is) kwam in nauw overleg tot stand. “De gesprekken waren heel prettig”, zegt Oosterbroek. “Ze denken echt mee in oplossingen.” Zo zorgt Brabant Water op verzoek van Danone voor een aansluiting met maximale zekerheid, die verbonden is met twee verschillende hoofdleidingen.

“Ik krijg van Brabant Water ook de rapporten over de waterkwaliteit”, zegt Oosterbroek. “De bewijsvoering is heel goed, en die rapporten komen mij weer van pas bij audits.” Natuurlijk gaat er bij een omvangrijk project als dit ook wel eens iets mis. “Er stond een foutje op een tekening. Maar dat wordt door Brabant Water goed en snel gecorrigeerd.”

Kennis delen

Brabant Water is verantwoordelijk voor de leidingen tot aan ‘de meterput’, maar hielp Danone ook op weg met het leidingwerk op het terrein, vertelt Oosterbroek. “We maken gebruik van producten met dezelfde specificaties. Ik lift graag mee op de ervaring van Brabant Water. Heel prettig dat die door hen ook gedeeld wordt.”

Op het terrein heeft Danone een eigen waterboffer van 400 m³, om pieken in het waterverbruik op te vangen. De zijn er bijvoorbeeld als de sproeidroogtorens worden schoongemaakt. De twee sproeidroogtorens (een met een capaciteit van 2 ton voor de speciale voeding en een van 5 ton voor de standaardvoeding) zijn essentieel bij de productie, legt Oosterbroek uit. Het zijn trechters waarin het vloeibare product door aanraking met warme lucht ‘uitsneeuwt’ tot poeder.

De nieuwe Nutricia-fabriek is waarschijnlijk begin 2018 operationeel.

Auteur: Marten van de Wier

Meer informatie over BRABANT WATER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!