Werkt de wet? BW7 vraagt het U!
- 19 nov., 2012
- Financieel & Juridisch
Het nieuwe regeerakkoord heeft een aantal stevige wijzigingen in petto, onder andere op het gebied van het ontslagrecht en de WW.
De hervormingen beogen de route van werk naar werk sterk te verkorten en de werking van de arbeidsmarkt te verbeteren. BW7 zet de belangrijkste wijzigingen op arbeidsrechtelijk gebied voor u op een rijtje en vraagt u als werkgever uw mening over dit nieuwe regeerakkoord.
Versoepeling ontslagrecht
Allereerst blijft de preventieve ontslagtoets gehandhaafd door een verplichte adviesaanvraag procedure bij het UWV. Het UWV zal het merendeel van de zaken binnen 4 weken in plaats van de huidige 6 weken afhandelen. De parallelle route via de kantonrechter vervalt. Een werkgever kan alleen nog maar naar de rechter als hij een werknemer wil ontslaan in strijd met een opzegverbod, of ter beëindiging van een tijdelijk contract waarin geen tussentijds opzegbeding is opgenomen.
Een ontslagen werknemer kan voortaan naar de rechter om een ontslagvergoeding te vragen wanneer hij het ontslag onterecht vindt. De kantonrechter zal daarbij het advies van het UWV zwaar laten wegen. De ontslagvergoeding bedraagt maximaal ½ maandsalaris per dienstjaar, met een maximum van € 75.000.
Transitiebudget
De werkgever is bij een onvrijwillig ontslag of het niet verlengen van een tijdelijke overeenkomst van minimaal een jaar een transitiebudget verschuldigd van ¼ maandsalaris per dienstjaar, met een maximum van 4 maandsalarissen. Het transitiebudget moet gebruikt worden voor scholing of andere trajecten waardoor de werknemer sneller ander werk vindt.
WW-uitkering
Tegenover de lagere ontslagvergoeding staat dat werkgevers een hogere WW-premie gaan betalen. De WW-premie wordt mogelijk per werkgever gedifferentieerd aan de hand van de criteria van goed werkgeverschap. De WW-uitkering wordt daarnaast gekort: deze wordt maximaal 24 maanden, waarvan minimaal 12 maanden gerelateerd aan het laatst verdiende loon en minimaal 6 maanden aan het wettelijke minimumloon. De werknemer bouwt 1 maand WW-recht op per gewerkt jaar gedurende de eerste 10 dienstjaren. Daarna ½ maand per jaar. Het kabinet heeft voornemens om de harde ingrepen iets te repareren.
Quotumregeling
Er wordt een quotumregeling voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten ingevoerd. Het personeelsbestand van werkgevers zal in 6 jaar stapsgewijs voor 5 % uit arbeidsgehandicapten moeten bestaan, op straffe van een boete van € 5.000 per werkplaats voor een arbeidsgehandicapte. Voor werkgevers met minder dan 25 werknemers wordt een uitzondering gemaakt.
Geef uw mening!
Wij zijn benieuwd in hoeverre u het als werkgever eens bent met deze wijzigingen. Doe mee aan onze korte poll en wij koppelen de resultaten naar u terug: ontdek de mening van werkgevend Nederland!
Heeft u vragen over de versoepeling van het ontslagrecht, het transitiebudget of andere arbeidsrechtelijke wijzigingen uit het nieuwe regeerakkoord? Neem dan contact op met de helpdesk van BW7. Wij helpen u graag.
Meer informatie over BW7 ARBEIDSJURISTEN VOOR ONDERNEMERS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel