Zout water wordt zoet voor fruitkweek

  • Agrofood & Biobased

Fruitkweker Rijk-Boonman in het Zeeuwse Ovezande kan dankzij het proefproject Freshmaker dit jaar over bijna twee keer zo veel zoet water beschikken in vergelijking met vorig jaar.

Zout water wordt zoet voor fruitkweek

Dat komt omdat hij in de natte wintermaanden met een speciaal systeem een ondergrondse voorraad zoet water heeft aangelegd voor de droge zomermaanden.

Het bedrijf kan nu 7000 kubieke meter zoet water gebruiken uit een in de winter opgebouwde voorraad, vorig jaar was dat 4500 kuub. Afgelopen winter, toen de sloten vol stonden met vers regenwater, pompte de Freshmaker het zoete water de grond in. Tegelijk werd zout grondwater weggepompt zodat er plaats vrij komt voor het zoete water.

Benieuwd hoe het systeem precies werkt? Lees dan het hele artikel in de PZC.

KWR Watercycle Research Institute

Het zoetwaterproject Freshmaker is een initiatief van KWR Watercycle Research Institute, het onderzoeksinstituut van de drinkwaterbedrijven. Handelsonderneming Meeuwse uit Goes, specialist in beregeningsinstallaties, is betrokken bij de technische uitvoering.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!