Energietransitie eenvoudiger te realiseren als waterstof wordt geïntroduceerd

  • Bouw
  • Bron: RegioinBedrijf Connect

Innovatief bouwen door de energietransitie. Wat heeft dit voor invloed op de bedrijfsvoering? Als de overheid de wil had getoond om waterstof als energiebron te gebruiken had de agenda van de thematafel Bouw Fort St. Gertrudis in Geertruidenberg, waarop dit onderwerp stond, er anders uitgezien.

Energietransitie eenvoudiger te realiseren als waterstof wordt geïntroduceerd

“Die techniek bestaat al en is heel milieuvriendelijk, maar waterstof past niet in het straatje van de olie- en gasmultinationals. Daarom komt het er niet van, anders zien ze hun verdienmodel verdampen.”

Ontnuchterende conclusie

Een ontnuchterende en tegelijkertijd cynische conclusie, getrokken door Rob van Hest (Hays), Carlo van Pelt (TechAlive! Marketing & Communicatie), Arthur van den Brink (Lödige Benelux), Lowie van Eck en Theo Wijers (Nikkelen elektrotechniek BV) en tafelvoorzitter Marcel Fiala (Croonwolter&dros B.V.)

Met andere woorden: alle plannen die nationaal en internationaal, denk aan het Klimaatakkoord, zijn beraamd zouden niet nodig zijn geweest hadden er anders uitgezien als de multinationals en de nationale overheden, die veel verdienen aan automobilist bij de pomp, daadwerkelijk de moed zouden tonen om het roer radicaal om te gooien.

Nul de op meter? Niet als het mensen ziek maakt

Dus moet via andere kanalen de energietransitie plaatsvinden. Een ervan is de nul op de meter. Een nobel streven, vindt Carlo van Pelt van TechAlive!. “Maar er wordt iets vergeten. Het gaat er ook om dat we wonen en werken in gezonde gebouwen. Nu worden ze potdicht gemaakt, ze maken mensen zelfs ziek. Is dat dan duurzaam?”

Bedrijven worden geacht het voortouw te nemen in de energietransitie. Voor sommige branches wordt dat nog een lastig verhaal, zegt Arthur van Lödige Benelux. “Wij zitten in het zware hefwerk, met goederenliften. Hoe je het ook wendt of keert, daar is veel energie voor nodig.” Rob, werkzaam bij Hays: “Moet je groot onderhoud laten plegen, dan kun je dat verduurzamen en passant meenemen. Staat die hoogwerker binnen, laat dan de TL-lampen vervangen door LED-verlichting.”

Energietransitie helpen met bewustwording

Volgens Marcel van Croonwolter&dros wordt de energietransitie een handje geholpen als het bewustzijn bij mensen nog meer wordt aangewakkerd. “Is het nodig om in de winter in hemdsmouwen op kantoor te werken? Nee dus. Maak er een spel of een sport van, houd bij hoeveel is bespaard. Dan gaat het tussen de oren zitten.”

De overheid mag dan mooie doelstellingen formuleren, maar toont zich volgens Rob van Hest niet als een betrouwbare partner in die energietransitie. “Kijk naar de zonnepanelen. Steeds meer mensen laten ze op hun daken leggen. Maar de overheid ziet de bui al hangen: stel dat er te veel wordt geleverd. Daar zit ze niet op te wachten, dus zal er belasting worden geheven op de panelen die nu zo worden gepromoot. Als puntje bij paaltje komt, mag de burger er niks aan verdienen.”

Daar komt nog iets bij, een praktisch probleem: onze infrastructuur is er nog niet op ingericht om opgewekte energie op grote schaal op te slaan. Lowie meent dat de policy van de overheid ‘een fiasco’ wordt. “Ze gooien het over de schutting van de gemeenten. Zij mogen het op gaan lossen. In Gelderland, waar ik woon, heb je per vierkante kilometer bijna twee windmolens nodig om energieneutraal te worden. Dat gaat gegarandeerd ten koste van de leefomgeving, het welzijn.”

‘Niets doen is geen optie’

Kortom, er liggen volop voetangels en klemmen op de weg richting energietransitie. Wat wel helder is: zolang waterstof niet op de markt komt, moet er wel iets gebeuren. “Daarom is het goed dat die energieprestatiedoelen worden gesteld. Niets doen is geen optie”, aldus tafelvoorzitter Marcel Fiala.

 Auteur: Kees Klijn

Meer informatie over CROONWOLTER&DROS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Vidho Interieurbouw Vidho Interieurbouw

Wij maken het voor u!