LANDERIJ VAN TOSSE
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Landschapsbeheer Oss Henk Smouter hs@landerijvantosse.nl tel: 06-54288252 Gemeente Oss Liselore Burgmans l.burgmans@oss.nl tel.14 0412
Even onder Oss ligt Landerij VanTosse, een gezamenlijk project van Stichting Landschapsbeheer Oss en de gemeente Oss. Het initiatief heeft een grote maatschappelijke waarde door de inzet van vrijwilligers en mensen met een beperking.
Proef en beleef
Op de ‘Landerij van het Osse’ beleeft u eten van dichtbij. Zo ziet u hoe cranberry’s worden geoogst voor bier en ijs, hoe bonen worden geteeld voor de echte Brabantse bonenburger en eet u paddenstoelen uit de houtwallen. Of wat te denken van de speltteelt, een tarwesoort die sinds enige jaren flink in opkomst is.
Maatschappelijke waarde
Landerij VanTosse, ingeklemd tussen Oss en de A59, mag met recht worden aangemerkt als een maatschappelijke onderneming. Naast de tomeloze inzet van vrijwilligers, biedt de stichting plaats aan mensen met een beperking. Maar ook mensen die uit het arbeidsproces zijn geraakt, vinden onderdak bij Landerij VanTosse. De proef- en educatietuin “Tuinderij VanTosse” vormt het hart van de Landerij, waar alle activiteiten worden gecoördineerd.
Leverancier van streekproducten
Als lid van de Maashorstboeren zorgt Landerij VanTosse voor een keur aan Maashorst-streekproducten. Naast de cranberry’s, bonen en paddenstoelen zijn dat hop en honing en granen als spelt, rogge, gerst, haver en tarwe. “Er is steeds meer vraag vanuit ondernemers”, ziet Henk Smouter van Landschapsbeheer Oss. “Voor de bonenburger van Dalco produceren wij bijvoorbeeld bonen. Die testen wij op smaak en voldoende opbrengst.
Renderend Agrifood bedrijf
De uitdaging is volgens Smouter om een renderend bedrijf te zijn. De speltteelt heeft hierin een belangrijke rol. “In 2010 was spelt nog een niche product”, weet Smouter. Vier jaar geleden moesten bakkers nog weinig van de duurzame tarwesoort hebben, inmiddels zijn zij ‘razend enthousiast’. En dat is te verklaren volgens Smouter. “Spelt groeit prima in gematigde streken. Daarbij is het minder milieubelastend en duurzaam. Spelt vraagt minder bestrijding en bemesting en het is beter voor de grond.”
Duurzaam lokaal product
De duurzaamheid van spelt komt volgens Smouter ook doordat het lokaal wordt afgezet. “Er is een stuk minder transport nodig. We doen alles lokaal en houden zo echte molens draaiende, in tegenstelling tot veel molens die tegenwoordig alleen voor de Koning hun wieken draaien.
Speltcoöperatie
Maar de Landerij heeft meer te bieden dan de productie van streekproducten. De stichting is betrokken bij het opzetten van stadslandbouw, en lokale ketens van producenten, afnemers en verwerkers. Smouter ziet een waardevolle samenwerking ontstaan. “We gaan gezamenlijk, als Maashorstcoöperatie, spelt telen en de keten certificeren. Samen moet dat groeien. Zo kunnen we vraag en aanbod op elkaar afstemmen en kijken waar het plafond zit.”
Samenwerkingspartners
Ook andere samenwerkingen sluit Smouter niet uit. Nu al zijn er verbindingen met het onderwijs, de zorg en de vele agrifoodbedrijven die de regio rijk is. In de toekomst komen daar ongetwijfeld nog partners bij op het gebied van natuur, recreatie en voedselteelt.
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!