Als ZZP’er kan je ofwel een eenmanszaak hebben ofwel een BV. De afgelopen maanden is de BV onder ZZP’ers een populaire rechtsvorm gebleken. Tijdens de corona crisis zijn veel ZZP’ers met een eenmanszaak, ondanks overheidssteun, in een BV gevlucht. Waarom deden ze dit?
En wat zijn de voordelen van een BV vergeleken met een eenmanszaak? En als je besluit om een BV op te richten, waar begin je dan? In deze blog vind je de belangrijkste punten die je op weg zullen helpen bij het maken van je beslissing.
Aansprakelijkheid
Het belangrijkste voordeel van een BV ten opzichte van een eenmanszaak is dat jouw privévermogen met een BV wordt beschermd. Wanneer de BV schulden heeft, zijn jouw auto en huis dus veilig. Dit is anders wanneer je een eenmanszaak hebt. In dat geval ben jij als ondernemer de onderneming. Wanneer de eenmanszaak de schulden niet meer kan betalen, kan er beslag worden gelegd en kan je jouw auto, geld op je bankrekening en huis kwijtraken. Dit is de reden waarom veel ondernemers kiezen voor een BV in plaats van een eenmanszaak.
Belastingen
Naast het risico op persoonlijke aansprakelijkheid, kan het betalen van belasting meespelen in de keuze voor een BV. We adviseren je om eerst een inschatting te maken van de te verwachten winst. Als ZZP’er met een eenmanszaak betaal je maximaal 49,5% aan inkomstenbelasting over de winst. Ook mag je als ZZP’er met een eenmanszaak van een aantal aftrekposten gebruikmaken, waaronder de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Deze aftrekposten mag je van de winst aftrekken, waardoor het bedrag waarover je belasting moet betalen lager wordt.
Als ZZP’er met een BV betaal je tot aan een winst van €200.000,- 16,5% vennootschapsbelasting en 25% aan belasting over alles wat daarboven zit. Maar wanneer is nu de eenmanszaak voordeliger en wanneer de BV? Als regel kun je aanhouden dat een BV voordeliger is vanaf een jaarlijkse winst van ongeveer €100.000,- tot 150.000,-. Daarnaast kan je met een BV gemakkelijker winst opsparen dan met een eenmanszaak, omdat je in een eenmanszaak inkomstenbelasting over de winst moet betalen. Bij een BV betaal je dit niet, zolang je de winst niet uitkeert. Je kan dit geld voor andere zaken gebruiken en bijvoorbeeld een hypotheeklening aan jezelf verstrekken. Zo bespaar je veel geld en voorkom je teveel betaling aan belasting.
Overtuigd van de kracht van de BV?
Ben jij er klaar voor om jouw BV op te richten? Of ben jij van plan om jouw eenmanszaak om te zetten naar een BV? Voor de omzetting dien je te bepalen met jouw accountant welke manier van omzetting het aantrekkelijkst en meest geschikt is. Je accountant adviseert je op basis van jouw financiële gegevens hierover.
Fiscaal gezien zijn er 3 mogelijkheden om een omzetting naar een BV te regelen:
- een activa-passiva transactie;
- een ruisende omzetting; of
- een geruisloze omzetting.
Win advies hierover in bij je accountant om achteraf claims van de Belastingdienst te voorkomen.
Oprichting of omzetting via Ligo
Bij Ligo is het mogelijk om jouw BV eenvoudig, snel en voor een betaalbare prijs op te richten. Daarnaast kan je jouw eenmanszaak bij Ligo gemakkelijk omzetten naar een BV. Onze juristen denken graag met je mee en helpen je met alles wat nodig zal zijn voor de oprichting van jouw BV of omzetting van jouw eenmanszaak. Heb je na de oprichting nog bepaalde essentiële contracten nodig? Ook dan kan je bij Ligo terecht!
Ons team van juristen en notarissen staat voor je klaar en geeft graag vrijblijvend advies via 020-3031043. Voor vragen laat in de avond of in het weekend kan je terecht in onze chat op de website.
Het Ligo Team